Sıcak Havalar Can Alabilir

Ülke genelinde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam ederken uzmanlar özellikle süreğen hastalıkları olanlar ile yaşlıları önlem almaları ve dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi

Sıcak Havalar Can Alabilir

Ülke genelinde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam ederken uzmanlar özellikle süreğen hastalıkları olanlar ile yaşlıları önlem almaları ve dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son zamanlarda sıcak havaların sorun olduğunu, nispi nem oranının yüksek olduğu yörelerde ise sıcak havanın olumsuz etkilerinin daha çok hissedildiğini belirtti.

Aşırı sıcağa maruz kalan kişilerde kol ve bacaklarda kramplar görülebileceğine işaret eden Özlü, ''Sıvı ve mineral kaybına bağlı olarak bitkinlik ve şok gelişebilir. Etkiler, güneş ve sıcak çarpması denilen, acil ve yoğun tedavi gerektiren ölümcül duruma ilerleyebilir'' dedi.

Sıcak ve nemli ortamda kalan, ağır efor sarf eden kişilerde halsizlik, bitkinlik, baygınlık, aşırı terleme, bulantı ve baş ağrısı gibi belirtiler görüldüğünü, tansiyon düşmesi ve şok gelişebildiğini ifade eden Özlü, ''Hava akımının olmadığı kapalı ortamlarda kalan kişiler sıcak çarpması riski altındadır. Arabada bırakılan bebekler, evlerinde yalnız yaşayan yaşlılarda sıcak çarpması daha sık meydana gelir. Bunlarda terleme de olmaz. Bilinç kaybı ortaya çıkar ve vücut ısıları çok yükselir'' diye konuştu.

Sıcak çarpması fark edildiğinde, kişinin hemen serin ve olabildiğince soğuk bir ortama taşınması gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Özlü, ''Kişinin üstü ıslak havlu veya çarşafla örtülüp, vantilatör karşısına konulmalı ve varsa klima maksimum soğuklukta ve hızda çalıştırılmalıdır. Hastaya buzlu su banyosu yapılabilir. Hasta acilen hastaneye kaldırılmalıdır'' dedi.

-YAŞLILAR VE SÜREĞEN HASTALIĞI OLANLAR-

Tevfik Özlü, sıcak havalarda dikkat edilmemesi durumunda özellikle yaşlılar, kalp, hipertansiyon hastaları, kronik bronşit ve astımlı hastalar ile bebek ve çocuklarda ciddi sağlık sorunları yaşanabileceğine dikkati çekerek, öğle ve sıcaklığın çok yükseldiği saatlerde güneş altında kalınmaması, kapalı mekanların mutlaka havalandırılması, yeterli hava akımı olmayan mekanlarda klima veya vantilatör kullanılması, aşırı efor gerektiren işlerden, alkol, sigara ve ağır yiyeceklerden uzak durulması ve bol sıvı tüketilmesi gerektiğini vurguladı.

Kalp ve yüksek tansiyon hastaları ile idrar söktürücü tedavi alan hastaların çok dikkatli olmaları gerektiğini kaydeden Özlü, ''Aşırı terleme ile su ve tuz kaybederlerse, her zaman almakta oldukları tedavinin ciddi yan etkiler doğurabileceğini asla unutmamalıdırlar. Bu hastalar, her zaman almakta oldukları tedavilerine rağmen yakınmalarında artma olursa, hemen hekimlerine başvurmalıdırlar'' diye konuştu.

-SICAK NEDENİYLE YAYLALARA ÇIKARKEN DİKKAT-

Prof. Dr. Tevfik Özlü, aşırı sıcak ve yüksek nemden rahatsız olanların genellikle yüksek rakımlı yaylalara çıkmayı tercih ettiklerini belirterek, kalp hastalığı, astım, kronik bronşit gibi rahatsızlıkları olan kişilerin yaylalara çıkarken dikkatli olmaları gerektiğine dikkati çekti.

Bu tür rahatsızlığı olan kişilerin oksijen basıncının düştüğü yüksek rakımlı yaylalarda olumsuz etkilenebileceklerini, her zaman aldıkları tedavilerine rağmen sorun yaşayabileceklerini ifade eden Özlü, bu kişilerin hekimlerine danışmadan yüksek rakımlı yaylalara çıkmamaları gerektiğini vurguladı.

Özlü, yaylalarda güneş ışınlarının daha yakın mesafeden ulaştıkları için cilt ve gözlere zarar verebileceğine işaret ederek, özellikle saat 11.00-18.00 arasında doğrudan güneş altında korunmasız dolaşılmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Sağlık