Sağlık Bakanı Koca'dan ilaç krizine ilişkin açıklama

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “İlaç erişiminde yaşanan sorunları” çözeceklerini açıkladı.

Sağlık Bakanı Koca'dan ilaç krizine ilişkin açıklama

İlaç fiyatlarının yıl içinde birden fazla kez güncellenebileceğini söyledi. Koca, ayrıca bir kişinin 6 yaşındayken evlendirilmesi ve Çerkezköy’deki sahte doktor skandalıyla ilgili dek konuştu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca kabine toplantısı sonrasında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Gündeminde bazı ilaçların bulunamadığına yönelik iddialar vardı. Koca, 'gündemimizdeki en önemli konu bu, sorunları çözeceğiz' derken, bu dönemde hasta sayısı ve reçete sayısının yüzde 40 oranında arttığına da dikkat çekti.

Koca, “Maliyetler arttı, bir yol haritamız var çözüm için. İlaç fiyatlarında yılda bir kez zam olması doğru değil. Belli dönemlerde en az iki kez olması gerektiği kanaatindeyiz. Yıl içinde birden fazla güncelleme olabilir, onu tartışıyoruz. Bu döneme özel olarak, şubat öncesi dönemde ne yapabiliriz çalıştık. Çok uzun sürmeyecek.” ifadelerini kullandı.Bakan Koca bir kişinin altı yaşındayken evlilik adı altında uğradığı cinsel istismar olayına ilişkin de konuştu. Olayda kişinin yaşını büyük gösteren kemik yaşı raporu verildiği iddiasıyla ilgili konuşan Koca, soruşturmanın açıldığını söyledi.

Koca, ayrıca Çerkezköy’deki sahte doktor skandalıyla ilgili soruşturmanın sonuçlandığını, bir iki gün içinde kamuoyunu bilgilendireceklerini söyledi.

Bakan Koca, üst solunum yolu şikayetleriyle hastaneye başvuran hastaların sayısında artış olduğunu da açıkladı. Hastalarda en çok RSV, sonra influenza, rhinovirüs ve covid görüldüğünü söylerken “Maske takın, bulaştırmamaya özen gösterin” uyarısında bulundu. Korona virüs aşılamasında yavaşlama olduğunu söyleyen Koca, risk grubundakilere de 'hatırlatma dozu olun' diye seslendi.

SMA’lı çocuğu üzerinden dolandırıcılık yapan anne de Bakan Koca’nın gündemindeydi. SMA’lı çocuklarla ilgili meselenin ilacın maliyeti olmadığını söyledi. Tüm çocuklara etkinliği kanıtlanmış ilacın verildiğini, bu ilacın kullanılmadığı durumlar için de ağızdan alınan ikinci bir ilacın kullanıma alınacağını aktardı ve gen tedavisinin etkinliği görülürse tedavinin verileceği mesajını verdi.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler