Kullanılmayan ilaçlar ihtiyacı olan ülkelere gidecek

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, "Vatandaşlarımızca temin edilen ve çeşitli gerekçelerle kullanılmayan ilaçların, güvenli bir şekilde toplanması ve ihtiyaç sahibi ülkelerdeki insanların kullanımına sunulması amacıyla bir proje ge

Kullanılmayan ilaçlar ihtiyacı olan ülkelere gidecek

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, "Vatandaşlarımızca temin edilen ve çeşitli gerekçelerle kullanılmayan ilaçların, güvenli bir şekilde toplanması ve ihtiyaç sahibi ülkelerdeki insanların kullanımına sunulması amacıyla bir proje gerçekleştirmeyi planlıyoruz" dedi. 

İlhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşların kullanmak için alıp, daha sonra hiç kullanmadıkları ilaçların ortaya çıktığını söyledi.

Bu sebeple kullanılmayan ilaçların çöpe gitmemesi için bir proje başlatacaklarını bildiren İlhan, söz konusu ilaçları, ihtiyaç sahibi ülkelerdeki insanların kullanmaları için harekete geçtiklerini kaydetti.

İlhan, hanelerde bulundurulan 120 milyon kutu ilacın 11 milyonunun kullanımının bırakıldığının da altını çizdi.

-"69 milyon kutu ilaç tekrar kullandırılacak"

Yaklaşık 69 milyon kutu ilacın tekrar kullanılmasının düşünüldüğünü, geri kalan 51 milyon kutu ilacın ise kullanılmayacağına işaret eden SGK Başkanı İlhan, şöyle konuştu:

"Vatandaşlarımız tarafından temin edilen ve çeşitli gerekçelerle kullanılmayan ilaçların güvenli bir şekilde toplanması ve ihtiyaç sahibi ülkelerdeki insanların kullanımına sunulması amacıyla bir proje gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Gerçekleştirilecek bu projeyle ilaçların yeniden kullanıma kazandırılması, bunu gerçekleştirirken de ihtiyaç duyan ülkelere yardım sağlanmasının uygun olacağı düşünülmektedir. Ayrıca, söz konusu proje çevre sağlığı açısından büyük önemi olan 'atık ilaçların güvenli imhası' konusunda da fayda sağlayacak."

İlhan, söz konusu proje için düşünülen kampanyayı yakın tarihte başlatacaklarını duyurdu.

Mevcut ilaçların tekrar kullanılmama sebepleri arasında en sık nedenin yüzde 48,8 ile "tedavinin ya da hastalığın sona ermesi" olarak ifade edildiğini kaydeden İlhan, "Bunu yüzde 22,2 ile 'doktor tarafından bırakılmasının söylenmesi', yüzde 14,4 ile 'doktora danışılmasının gerekmesi' ve yüzde 6,1 ile 'son kullanma tarihinin geçmesi' nedenleri ön plana çıkmıştır" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık