İşin tadı kaçmış!

Türkiye'de glikoz ve fruktoz şurubu gibi mısırdan üretilen yapay tatlandırıcılar yani nişasta bazlı şeker (NBŞ) oranı AB ülkelerine göre 4 kat fazla çıktı. Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, gıda maddelerinin doğal yapısını bozan bu tatlandırıcılar

İşin tadı kaçmış!

Türkiye'de glikoz ve fruktoz şurubu gibi mısırdan üretilen yapay tatlandırıcılar yani nişasta bazlı şeker (NBŞ) oranı AB ülkelerine göre 4 kat fazla çıktı. Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, gıda maddelerinin doğal yapısını bozan bu tatlandırıcıların Türkiye ve dünyada sağlıksız kuşakların oluşmasına neden olduğunu belirtirken, AB ülkelerinin NBŞ üretim kotalarına bakıldığında, bu ülkelerde NBŞ üretimine çok sınırlı şekilde izin verildiğine işaret etti. Gök, "Fransa, İngiltere, Hollanda, Finlandiya, Danimarka ve İtalya'da NBŞ kotası yüzde 0, Almanya'da yüzde 1.92'dir. Türkiye'de ise kanun ile belirlenen bu oran, toplam şeker üretiminin yüzde 10'udur.

4 KAT FARK ATIYORUZ
NBŞ üretiminden uzaklaşan 500 milyon nüfuslu AB ülkelerinde, 2010 yılında yaklaşık 690 bin 440 ton NBŞ üretimi gerçekleştirilirken, 70 milyon nüfusa sahip Türkiye'de yine aynı dönemde yaklaşık 406 bin 350 ton NBŞ üretimi gerçekleştirilmiştir. Türkiye'de kişi başına 6 kg NBŞ düşerken, AB ülkelerinde kişi başına düşen NBŞ miktarı 1.5 kg civarındadır. AB uyum sürecinde Türkiye ile AB ülkelerinin kişi başına düşen NBŞ üretim miktarını karşılaştırmamız bile, ülkemizdeki NBŞ kota oranlarının yüksekliğini ve yapılan haksızlıkları gözler önüne sermeye yetecek niteliktedir" dedi.

'DİYET ÜRÜNLERDEN UZAK DURUN'
İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yavuz Dizdar ise vatandaşları alışveriş yaparken bazı hususlara dikkat etmeleri konusunda uyardı. Dizdar, ‘'diyet'' ibaresi taşıyan gıdalardan olabildiğince uzak durulması gerektiğini vurgulayarak, ‘'Dürüst üretim yapan firmalar bunları etiket üzerinde belirtmektedir. Ancak amaç dışı kullanım da söz konusudur. Bu önlem dışında vatandaşların yapay tatlandırıcıyı algılamalarının tek yolu, tatlı olmasına rağmen yapışkanlık özelliği göstermemeleridir. Etiketler hem çok küçük yazılır hem de yeterince uyarıcı değildir'' ifadelerini kullandı.

'KEK 1 YILDIR KÜFLENMEDİ'
Endüstriyel keklerde yapay tatlandırcı kullanılmasının nedeni olarak "daha çok dayanmasını" gösteren Dizdar, "Arkadaşımın annesi böyle bir keki 1 yıl saklayıp bana vedi. Halen kütüphanede duruyor. Ne küf var ne kuruma" dedi.

YAPAY TATLANDIRICILAR OBEZİTE VE KALP HASTALIKLARINA NEDEN OLUYOR
Tokluk hissi yaşanmamasına ve çok yemeye neden oluyor.
Obezite ve obeziteye bağlı rahatsızlıklar yoğun NBŞ kullanımından ileri geliyor.
Kanserden kalp hastalıklarına ve karaciğer yetmezliğinden tansiyona kadar pek çok kronik hastalığa davetiye çıkarıyor. Genizde yanma tadı bırakıyor ve mide ekşimesine sebebiyet veriyor.
Karın içi yağlanmanın başlıca sorumlusu olarak işaret ediliyor. Yapay tatlandırıcı obezite ve kalp hastalıklarına neden oluyor

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler