Huzursuz bacak sendromu (RLS) nedir? Belirtileri ve tedavileri nelerdir?

Huzursuz bacak sendromu nedir, belirtileri nelerdir ve tdavisi nedir sorularının cevabı haberimizde.

Huzursuz bacak sendromu (RLS) nedir? Belirtileri ve tedavileri nelerdir?

Huzursuz Bacak Sendromu nedir?

Huzursuz Bacak Sendromu (Restless Legs Syndrome - RLS), genellikle dinlenme durumunda veya uyku sırasında bacaklarda ortaya çıkan rahatsız edici hisler ve hareket etme ihtiyacı ile karakterize bir durumdur. Bu durum, uçak ve tren gibi uzun seyahatler sırasında da yaşanabilir. Hasta, bacaklarında ağrı, kramp, karıncalanma, kaşıntı ve yanma gibi semptomlar yaşar ve bu hislerin giderilmesi için kendini bacaklarını hareket ettirmeye zorlanmış hisseder. Bu durum, uyku problemlerine ve dolayısıyla gündüz aşırı yorgunluk, dikkat eksikliği ve hatta depresyona yol açabilir.

Huzursuz Bacak sendromu belirtileri nelerdir?

Huzursuz Bacak Sendromunun belirtileri arasında bacak ağrısı, hareket ettirme ihtiyacı, uyuşma, karıncalanma, kaşıntı ve yanma yer alır. Hastalık genellikle günün ilerleyen saatlerinde ve dinlenme sırasında daha belirginleşir. Bu semptomlar genellikle hareket etmekle hafifler.

Huzursuz Bacak Sendromu kadınlarda daha sık görülse de erkeklerde ve gebelik döneminde de ortaya çıkabilir. Teşhis, genellikle hastaların şikayetlerine dayanarak konulur, çünkü bu durum kan testleri veya görüntüleme yöntemleriyle tespit edilemez.

huzursuz-bacak-sendromu.webp

Huzursuz Bacak sendromu tedavisi nedir?

Tedavi, hastalığın altında yatan nedenlere yönelik olmalıdır. Örneğin, demir eksikliği veya diyabet varsa, bunlar tedavi edilmelidir. İlaç tedavisi olarak, dopamin düzeyini artıran ilaçlar kullanılabilir. Hafif vakalarda, günlük egzersizler, masajlar, soğuk veya sıcak uygulamalar faydalı olabilir. Alkol, kafein ve sigara kullanımı azaltılmalı veya sonlandırılmalıdır. Ayrıca, hastalarda vitamin (B12, D vitamini) ve mineral (Magnezyum) eksiklikleri giderilmelidir. İleri tedavi seçenekleri arasında Nöralterapi, Manuel terapi, Proloterapi, Kupa terapi, Kinezyolojik bantlama, Ozon terapi ve rejeneratif tedavi yöntemleri bulunur. Tedavi, hastanın semptomları hafifleyene veya kaybolana kadar devam etmelidir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık