Her 20 kişiden birinde epilepsi tehlikesi

Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Erdoğan,  yaptığı açıklamada, epileptik nöbetin beyindeki hücrelerin kontrol edilemeyen, ani, aşırı ve anormal deşarjlarına bağlı olarak ortaya çıkan bir

Her 20 kişiden birinde epilepsi tehlikesi

Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Erdoğan,  yaptığı açıklamada, epileptik nöbetin beyindeki hücrelerin kontrol edilemeyen, ani, aşırı ve anormal deşarjlarına bağlı olarak ortaya çıkan bir durum olduğunu ifade etti.

Epilepsi nöbeti kısa süreli beyin fonksiyon bozukluğuna bağlı olduğuna işaret eden Erdoğan,'' Beyin, insan vücudunun ana kumanda merkezi gibidir. Beyin hücreleri arasındaki uyumlu çalışma, elektriksel sinyallerle sağlanır. Nöbetin nedeni, bir tür beklenmeyen elektriksel uyarı olarak düşünülebilir. Yani epileptik nöbet beynin kuvvetli ve ani elektriksel boşalımı sonucu oluşan kısa süreli ve geçici bir durumdur'' görüşüne yer verdi.

-Yılda 30 bin kişi epilepsi oluyor

Epilepsinin, dünyanın her bölgesinde, erkek ve kadında, her türlü ırkta ve yaklaşık 100 kişide bir oranında görülebilen bir hastalık olduğunu bildiren  Erdoğan, Türkiye'de yıllık eklenen hasta oranının 100 binde 45 civarında olduğunu, yani yıllık 30 bin kişinin epilepsili hasta grubuna eklendiğini ifade etti.

Yaklaşık 20 kişiden birinde yaşam boyunca bir kez nöbet görülebileceğine dikkati çeken Erdoğan, ''Bu kişilerde daha sonra nöbet tekrarlamayabilir. Epilepsi tanısı almış olan hastaların yaklaşık yüzde 30'u epilepsi  hastası değildir ve antiepileptik ilaç kullanmalarına gerek yoktur'' dedi. 

Erdoğan, zaman zaman  epilepsi ile ''bayılma ya da göz kararması, sebebi bilinmeyen ataklar, konfüzyon ve halüsinasyon ya da psikolojik problemlerle olan bayılmalar''ın karıştırabildiğini söyledi.

Son yıllarda içerisinde epilepsi cerrahisi uygulayan epilepsi merkezlerinin sayısının belirgin derecede arttığını belirten Erdoğan,  EEG/video incelemeleri, MR görüntüleme, PET ve SPECT gibi teknolojideki gelişmelerin, epileptojenik alanın daha kesin tanımlanması ve cerrahi adayların daha iyi belirlenmesinde önemli katkıları olduğunu söyledi.

-Video EEG testi ile nöbet türü belirlenebiliyor

Video EEG Monitorizasyon testi ile nöbet türünün belirlenebildiğine işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti:

''Test, hastanın epilepsi nöbeti mi yoksa psikolojik ya da epilepsi dışı farklı bir nöbet mi geçirdiğini belirlemektir. Epileptik nöbet ise nöbet tipi ve beynin hangi bölgesinden kaynaklandığını ortaya koymak, bu şekilde tedavi planlaması yapılabilmektedir.

Testin yapılmasında amaç; hastanın nöbetini kaydetmek olduğundan, ilaçlarla sık nöbet geçirmeyen hastalarda, hastanın epilepsi ilaçları kesilebilir. Hastane ortamında yapılmasının sebebi hastanın nöbet geçirdiğinde güvende olmasını sağlamaktır.''

EEG elektrotlarının da epilepsi hastalığının tanısı ve diğer benzer hastalıklardan ayrımı içinde kullanıldığını belirten Erdoğan, ''İlaca dirençli epilepsi hastalarındaki kaydın tutulması ile  hastanın epileptik nöbetlerinin beynin neresinden kaynaklandığının ortaya konulur ve bu bölgenin  tetkiklerinde bir anormallik ortaya konulabilirse hasta epilepsi hastalığından tam kurtarmayı sağlayan epilepsi cerrahisine aday olabilir''  şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler