Grip aşısını herkes vurulamaz!

Grip aşısını herkesin değil, sadece risk altındaki kişilerin yaptırmasının daha doğru olacağı ve risk altındakiler dışında, genç, herhangi bir sağlık sorunu olmayanların grip aşısı yaptırmalarının şart olmadığı belirtildi. Konuyla ilgili bir açıklama yapa

Grip aşısını herkes vurulamaz!

Grip aşısını herkesin değil, sadece risk altındaki kişilerin yaptırmasının daha doğru olacağı ve risk altındakiler dışında, genç, herhangi bir sağlık sorunu olmayanların grip aşısı yaptırmalarının şart olmadığı belirtildi.


Konuyla ilgili bir açıklama yapan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, ülkemizin de içinde bulunduğu kuzey yarım kürede, gribin, kış aylarında salgınlara yol açtığını hatırlattı.

Bu salgınlar sırasında, özellikle yaşlılar, kalp, akciğer, kan, böbrek ve şeker hastalığı gibi müzmin bir rahatsızlığı olanlar ile gebeler ve huzurevi sakinlerinde hastalığın ağır seyrettiğini ve hatta ölümlere yol açabildiğini kaydeden Prof. Dr. Özlü “Aşı yapıldıktan sonra bir iki ay içerisinde yeterli bağışıklık gelişebildiğinden, bu kişilerin, her yıl eylül-ekim aylarında bir doz grip aşısı yaptırmalarında yarar var.

Ayrıca, bu kişilere bakan yakınları, huzurevi çalışanları, sağlık personeli, sık seyahat edenler ve aspirin almakta olan çocuklara da grip aşısı önerilmektedir. Grip aşısı herkese değil, sadece risk altındaki bu kişilere önerilir. Risk altındakiler dışında, genç, herhangi bir sağlık sorunu olmayanların grip aşısı yaptırmaları şart değildir. Grip aşısını, her yıl tekrarlamak gerekmektedir. Çocuklara ilk kez yapıldığında, bir ay ara ile iki doz halinde yapılması önerilmektedir” dedi.


Aşının güvenli olmakla birlikte, uygulama yerinde ağrı ve kızarıklığa yol açabildiğini kaydeden Prof. Dr. Özlü “Hafif ateş, halsizlik ve kırıklıkla gribe benzer hafif ve kısa süreli bir hastalık tablosu oluşturabilir. Eğer 39-40 derece yüksek ateşle seyreden bir hastalık geçirmekte olanlara ve yumurta alerjisi olanlara aşı yapılmaz. Aşının gribe yakalanmayı ve gripten ölümleri önemli ölçüde azalttığı bilinmektedir.

Ancak grip aşısı, nezle, soğuk algınlığı, kulak ve boğaz iltihabı, sinüzit, trakeobronşit gibi daha hafif solunumsal enfeksiyonlardan korumaz. Eğer 65 yaşını geçmişseniz; KOAH, astım, bronşektazi gibi müzmin bir akciğer hastalığınız varsa; şeker, kalp, böbrek hastalığı gibi kronik bir rahatsızlıktan mustaripseniz ya da evinizde bu tür bir hasta varsa; hastanede, huzurevinde çalışıyorsanız; kış veya bahar aylarında doğum yapacak bir gebe iseniz; sık sık seyahat eden, insanlarla yoğun teması olan bir kişiyseniz daha fazla gecikmeden bir doz grip aşısı yaptırın” tavsiyesinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Sağlık