DSÖ’nün hazırladığı rapor korkuttu 500 milyon kişiyi etkileyecek

DSÖ tarafından ilk kez hareketsizliğin etkileri üzerine hazırlanan küresel rapor korkuttu.

DSÖ’nün hazırladığı rapor korkuttu 500 milyon kişiyi etkileyecek

Rapora göre 2030’a kadar 500 milyon kişi hareketsizlik kaynaklı sağlık sorunları yaşayacak.Dünya Sağlık Örgütü ilk kez hareketsizliğin insan sağlığı üzerine etkilerini ele alan bir rapor yayımladı. Rapora göre hükümetler bu konuda tutumlarını değiştirmezse 2020-30 yılları arasında fiziksel hareket eksikliği nedeniyle kalp sorunları, obezite ve diyabet gibi hastalıklara yakalananların sayısı yaklaşık 500 milyon olacak.

Bunun sağlık sistemlerine maliyetinin yıllık 27 milyar dolar civarında olması bekleniyor. Bunun oluşturacağı iş yükünün, diğer hastalara verilen hizmeti de yavaşlatacağı düşünülüyor. DSÖ’nün 194 ülkeden derlediği verilerle hazırladığı rapor, ülkelerin vatandaşlarını harekete teşvik etmekte yetersiz kaldığını gösteriyor.

SADECE YÜZDE 40’INDA MEVCUT 
DSÖ'ye göre sadece 40 ülkenin hareket politikası bulunuyor. Örgüt, ülkelerin yalnızca yüzde 30’unun tüm yaş grupları için fiziksel aktivite kılavuzu olduğunu tespit etti. İnsanları hareket etmeye teşvik eden bisiklet yolları ve güvenli kaldırımlar gibi yapıların ise ülkelerin yüzde 40’ında mevcut olduğu görüldü. DSÖ Genel Sekreteri Dr. Adhanom Ghebreyesus “Daha fazla ülkenin insanları yürüme, bisiklet, spor ve diğer fiziksel aktivitelere teşvik etmesine ihtiyacımız var” dedi.

KISIR DÖNGÜYE YOL AÇIYOR 
Raporda halkı harekete teşvik etmek için yapılan toplu etkinliklerdeCovid-19 pandemisi nedeniyle son iki yılda  azalma oldu. WHO Fiziksek Aktivite Birimi Başkanı Fiona Bull: “Bu bir kısır döngüye yol açabiliyor. Bu konuda veri olmayınca takip ve hesap verilebilirlik de olmuyor, bunun sonucunda politika geliştirilmiyor ve yatırım yapılmıyor.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık