Dikkat! Uzun süre oturmak...

 Dünya Sağlık Örgütü, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yaşayanların yüzde 85'inin zamanını oturarak geçirdiğine dikkat çekti. Yapılan araştırmaya göre ise uzmanlar, uzun süre oturmanın insan sağlığı üzerinde bir takım olumsuzluklara yol açtığını söyl

Dikkat! Uzun süre oturmak...

 Dünya Sağlık Örgütü, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yaşayanların yüzde 85'inin zamanını oturarak geçirdiğine dikkat çekti. Yapılan araştırmaya göre ise uzmanlar, uzun süre oturmanın insan sağlığı üzerinde bir takım olumsuzluklara yol açtığını söyledi. 

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yaşayanların yüzde 85'inin zamanını oturarak geçirdiğine dikkat çeken Dünya Sağlık Örgütü, hareketsiz yaşam tarzına sahip ve günün büyük bir kısmını oturarak geçiren kişilerin omurgasında zamanla bozulmalar meydana gelebileceğini açıkladı. Yapılan araştırmalara göre ise uzmanlar, uzun süre oturmanın insan sağlığı üzerinde bir takım olumsuzluklara yol açtığını söyledi. Uzun süreli oturulan bankacılık, muhasebecilik, kamyon ve otobüs gibi uzun yol şoförlüğü yapan mesleklerde maalesef omurga rahatsızlıkları sık sık görüldüğünü belirten uzmanlar, bunun sonucunda ise bel ve boyun fıtıklarının meydana geldiğini ifade etti.

Sürekli oturan kişilerin anatomik yapısı bozularak kasların zayıfladığını ve kasların bir süre sonra eklemleri destekleyici işlevlerini yeterince yapamaz hale geldiğini ifade eden Fizik Tedavi ve Manuel Terapi Uzmanı Dr. Ali Şahabettinoğlu ise, "Bu durum bel ve boyundaki omurlara ilave yük bindiriyor ve omurlar arasındaki diskleri aşındırarak bel ve boyun fıtıklarının oluşumunu kolaylaştırıyor. Uzun süre oturmaktan kaçınmak için her fırsatta ayağa kalkıp biraz yürümenin yararı var. Oturarak yapılan işlerde çalışanların her yarım saatte bir kalkıp bir-iki dakika bile olsa dolaşmaları, uzun yol şoförlerinin ya da yolcularının ise 1,5 saatte bir mola verip biraz yürümeleri, ayrıca oturma sırasında da kalçanın dizlerden aşağıda kalmamasına, alçak tabure ve koltuklarda oturulmamasına, kalça ve dizlerin yaklaşık aynı hizada olmasına dikkat etmeleri gerekir" dedi.

Belden bacağa yayılan ağrı veya uyuşma varsa bel fıtığı, boyundan kola ve ele vuran ağrı veya uyuşma mevcutsa boyun fıtığı olabilme ihtimalinin yüksek olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Ali Şahabettinoğlu, "Bu durumda olan kişiler, öncelikle bir fizik tedavi uzman doktoruna görünmesi gerekir. Çünkü bel ve boyun fıtıklarında erken teşhisin ve tedavinin çok önemlidir. Manuel terapi, hafif vakalarda 2-3, orta vakalarda 4-6, ileri vakalarda ise 8-10 seans uygulanırken, bu tedavi yönteminin masaj ile ilgisi yoktur. Klasik batı tıbbı tedavisidir. Ameliyat ise sadece bel fıtığında ayaklarda ilerleyen kas gücü kaybı, idrar ve büyük abdest kaçırma şikayeti olan ya da ameliyatsız tedaviye cevap vermeyen hastalarda uygulanmaktadır" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler