Çocuklar Sigaranın Tehdidinde

Dünya genelinde yaklaşık 700 milyon çocuğun aile ortamında pasif içici olduğu, Türkiye'deki çocukların ise yüzde 75'inin çevresel sigara dumanına maruz kaldığı belirlendi.Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Adana Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Çukurova

Çocuklar Sigaranın Tehdidinde

Dünya genelinde yaklaşık 700 milyon çocuğun aile ortamında pasif içici olduğu, Türkiye'deki çocukların ise yüzde 75'inin çevresel sigara dumanına maruz kaldığı belirlendi.

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Adana Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Tuncer, Dünya Sağlık Teşkilatının, çevresel sigara dumanını en önemli halk sağlığı sorunlarından biri olarak belirlediğini söyledi.

Sigara kullanan her kişinin, yaşamından 15 yıl kaybettiğini, bağımlı kişilerin, kendilerinin dışında çevresindekilere sigaranın dumanıyla ciddi zararlar verdiklerini belirten Tuncer, ''Hem kendi, hem de çevresinde yaşayanların sağlığını düşünerek sigarayı kesinlikle bırakmaları gerekir'' dedi.

Tuncer, pasif sigara içimine maruz kalan çocuklardaki erken etkilerin, gözlerinde yanma, baş ve boğaz ağrısı, bulantı, kusma, görme bozuklukları, astım, akciğer fonksiyon testlerinde bozulma ve kroner kan akımında azalmalar olarak sıralandığını söyledi.

Araştırma sonuçlarına göre her yıl 5 yaşın altında 17 bin çocuğun bu nedenle hastaneye götürüldüğünü ifade eden Tuncer, ''Çocuklukta pasif sigara dumanına maruz kalma, erişkin dönemlerde akciğer rahatsızlıklarına yol açmakta, koku fonksiyonunun bozulmasına, okuma ve öğretme yetilerinde azalmaya neden olmakta. Bu nedenle toplu yaşam ve tüm çalışma alanlarında sigara içiminin yasaklanmasının zorunlu olduğu görüşündeyiz'' dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık