Astımla sorunsuz yaşamak mümkün

Göğüs Hastalıkları uzmanı Yrd. Doç. Dr. Şevket Özkaya, astımla sorunsuz yaşamanın mümkün olduğunu belirterek, "Bahar mevsiminde astım ve alerjik hastalıklar daha çok ortaya çıkıyor. Havaların ısınması, havadaki nem miktarında farklılıklar ve havaya karışa

Astımla sorunsuz yaşamak mümkün

Göğüs Hastalıkları uzmanı Yrd. Doç. Dr. Şevket Özkaya, astımla sorunsuz yaşamanın mümkün olduğunu belirterek, "Bahar mevsiminde astım ve alerjik hastalıklar daha çok ortaya çıkıyor. Havaların ısınması, havadaki nem miktarında farklılıklar ve havaya karışan bitkilere ait polenlerin bunda önemli rolü bulunuyor" dedi.

Samsun Medical Park Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Şevket Özkaya, alerjik astımın, astımın en sık görülen türü olduğunu ifade etti. Astımı olan çocukların çoğunda alerjinin de görüldüğünü kaydeden Yrd. Doç. Dr. Özkaya, şöyle konuştu: "Bahar mevsiminde astım hastalarının daha özenli davranması gerekmektedir.

Astım rahatsızlığı akciğerlerde meydana gelen kronik bir rahatsızlık olup, kişinin göğüs ve nefes darlığı ile beraber solunum sıkıntısı yaşamasına sebep olur. Alerjik ve alerjik olmayan kronik bir rahatsızlık olan astımın, birden fazla tetikleyicisi olabilmektedir. Astımı tetikleyen faktörler, astımlı kişinin nöbet yaşamasına sebep olan unsurlardır. Bahar mevsimiyle polenler de astımı tetikleyen en önemli çevresel faktörler arasında yer alır."  
 
NELERE DİKKAT ETMELİ?
 
Göğüste tıkanma, öksürük, hırıltılı solunumun, astımın sık rastlanan belirtileri olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr.Şevket Özkaya açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bazen sadece inatçı öksürükle veya nefes alıp verirken hırıltı, hışırtı gibi bir ses şeklinde belirti verebilir. Bu yakınmalar geceleri, özellikle sabaha doğru uykudan uyandıracak şekilde görülüyorsa astım hastası olabilirsiniz. Bu belirtilerden herhangi biri veya birkaçı bir arada bulunabilir.

Bu belirtiler sadece astıma özgü değildir, başka hastalıklarda da habercisi olabilir. Ancak astım hastalarında belirtiler tekrarlayıcı olup nöbetler halinde gelirle. Gün içerisinde polenler en çok sabah saatlerinde yoğun olduğundan, ev öğleden sonra havalandırılmalıdır. Hasta mümkün olduğunca sokağa çıkmamalıdır.

Dışarı çıktığında yapabiliyorsa polen maskesi kullanmalıdır. Astım, düzenli tedaviyle kontrol altında tutulabiliyor ve astımla sorunsuz yaşamak mümkün oluyor."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık