AIDS'de Karadeniz riskli bölge

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, AIDS hastalığı açısından Karadeniz Bölgesi'nin riskli bölgeler arasında yer aldığını söyledi.Karadeniz Bölgesi'nin AIDS/HIV

AIDS'de Karadeniz riskli bölge

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, AIDS hastalığı açısından Karadeniz Bölgesi'nin riskli bölgeler arasında yer aldığını söyledi.

Karadeniz Bölgesi'nin AIDS/HIV infeksiyonu açısından risk grubu yüksek bir bölge olduğunu kaydeden Köksal, "Bunda bölgenin komşularının büyük etkisi vardır. SSCB'nin dağılmasının ardından son 20 yılda bölgede yaşanan tablo herkesin malumudur. Dünya Sağlık Örgütü'nün açıkladığı rakamlar da bunu göstermektedir. Ancak AIDS'ın Türkiye'de komşularımız kadar hızla yayılmamasının bir sebebi ise Dünya Sağlık Örgütü'nün kabul ettiği sünnet olayıdır. Bu koruyucu olması bakımından önemli bir faktör. Ancak sünnet tek başına etkili olamaz, mutlaka korunmak gerekir. Türkiye'de ve bölgemizde heteroseksüel yani erkekden kadına ya da kadından erkeğe bulaşma çok fazla. Kadın erkek oranında erkekler fazla ama kadın hasta grubu yüksek. Dolayısıyla bilgilenme hastalıktan korunma yollarının bilinmesi son derece önemli" dedi.

"Artık AIDS eskiden olduğu gibi çok kısa sürede öldüren bir hastalık olmaktan çıktı" diyen Köksal "Ancak bir çok sorunu beraberinde getiren bir hastalık olarak devam etmektedir. Ne kadar erken tedaviye başlanırsa hastaların yaşam süresi daha çok uzayacaktır. Hastaların kimlikleri gerçekten deşifre edilmiyorlar, rahat olsunlar. Ben bir çok hastanın kimliği deşifre edileceği için test yaptırmaya korktuğunu biliyorum. Ücretsiz olarak herhangi bir ücret ödemeden testleri yaptırabilirler ve kesinlikle bunların kimlikleri kendileri arzu etmediği sürece birinci dereceden yakınları olmak üzere deşifre edilmez. Tedavi ile nihai sonuca ulaşmak mümkün değil ancak hastaların yaşam süresi eski yıllara göre çok belirgin oranda uzatılmaktadır. Burada çok önemli olan hastaların bir an önce hekime başvurmalarıdır. Ama hastalar, hastalık ilerledikten sonra başvurmaktadır" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. İftihar Köksal, yarın 1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle Zorlu Grand Otel'de bir etkinlik düzenleyeceklerini de sözlerine ekledi.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler