Hosting Satın Almadan Önce Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?

Çevrimiçi dünyaya giriş yapmak istiyorsanız, öğrenmeniz gereken en önemli terimlerden biri de hosting’dir.

Hosting Satın Almadan Önce Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?

İster kariyerinizi tanıtmak için bir web sitesine ihtiyacınız olsun, ister müşterilerle bağlantı kurmak isteyen küçük bir işletme sahibi olun, güçlü bir çevrimiçi varlık çok önemlidir. Bu noktada eğer siz de çevrimiçi dünyaya giriş yapmak istiyorsanız, öğrenmeniz gereken en önemli terimlerden biri de hosting’dir.

Peki hosting nedir?

Hosting Nedir?

Web hosting şirketleri, web sitenizin verilerini depolamanız için size sunucu alanı sağlar ve web sitenizin internete bağlanmasına yardımcı olur. Bu sayede sunucu bakımı dışındaki görevlere odaklanabilirsiniz.

Bir web hosting sağlayıcı ile çalışmak, web siteniz üzerinde belirli bir miktar kontrolden vazgeçmeyi gerektirse de, bulunduğunuz alana fiziksel bir sunucu satın almak ve bakımını yapmaktan daha iyi bir fikirdir. Bu, özellikle evde kişisel bir sunucu kuracak kaynaklara ve bilgiye sahip olmayan kişiler için geçerlidir.

Web Hosting Türleri

Web hosting, herkese uyan tek bir hizmet türü değildir. Farklı web hosting türleri, belirli kullanım durumları için diğerlerine göre daha uygundur.

1. Paylaşımlı hosting

Paylaşımlı hosting, birden fazla web sitesini tek bir sunucuya yerleştirerek çalışır. En yaygın ve en uygun fiyatlı web hosting türüdür. Bir sunucu yüzlerce web sitesini barındırabildiğinden, hosting sağlayıcılar yenilerini eklemek için genellikle çok az ücret alır. Bunun karşılığında sınırlı kaynaklar sağlar (bant genişliği, depolama alanı ve işlem gücü gibi) ve sunucu yapılandırması üzerinde çok az kontrol verir.

hosting-satin-almadan-once-bilmeniz-gerekenler-nelerdir.jpg

2. VPS Hosting

VPS hosting, tek bir sunucuda birden fazla web sitesi için ayrılmış kaynaklara sahip kapalı sanal ortamlar oluşturmak için sanallaştırma adı verilen bir işlem kullanır. Bu hosting türü, paylaşımlı hosting’e göre daha fazla kontrol ve özelleştirme sunar, ancak kurulumu biraz teknolojik bilgi gerektirebilir. Paylaşımlı hosting’i geride bırakmış ancak özel barındırma için ihtiyacı veya bütçesi olmayan işletmelere uygundur.

hosting-satin-almadan-once-bilmeniz-gerekenler-nelerdir-001.jpg

3. WordPress Hosting

WordPress hosting genellikle tek tıklamayla WordPress kurulumu ve bu platformu kullanarak web sitesi performansını optimize etmek için belirli yapılandırmalar içeren paylaşımlı bir hosting türüdür. LiteSpeed WebServer, PHP'nin en son sürümü ve HTTP/3, WordPress hosting için kullanılan bazı teknoloji örnekleridir. Yönetilen WordPress hosting de benzerdir; en büyük fark, sunucu başına daha az sayıda web sitesi barındırma eğiliminde olan WordPress uzmanlarından oluşan özel bir ekibe sahip olmanızdır.

hosting-satin-almadan-once-bilmeniz-gerekenler-nelerdir-002.jpg

4. Cloud Hosting

Cloud hosting, VPS hosting’e benzer şekilde çalışır (o da sanallaştırma kullanır). Ancak, web sitelerini tek bir şirket içi sunucu yerine bir sunucu ağı üzerinden barındırır. Bu, bir sunucu siber saldırıya uğrasa veya donanım sorunları yaşasa bile sitenizin çevrimiçi kalması gerektiği anlamına gelir. Birçok cloud hosting sağlayıcı, kaynakları ihtiyaçlarınıza göre düzenli olarak ölçeklendirmenize olanak tanıyan kullandıkça öde modeli altında çalışır.

Fiyatlandırma, cloud hosting’e aşina olmayan potansiyel müşterilerin kafasını kolayca karıştırabilir.

hosting-satin-almadan-once-bilmeniz-gerekenler-nelerdir-003.jpg

5. Dedicated Hosting

Dedicated hosting, web hosting şirketinizin web siteniz için tüm sunucuyu sağlayarak duyarlı kalmasını ve hızlı çalışmasını sağlar. Bununla birlikte, dedicated hosting’in fiyatı diğer hosting türlerine kıyasla oldukça yüksektir. Bu nedenle genellikle paylaşımlı bir ortamda iyi performans göstermeyecek büyük ve kaynak açısından yüksek performanslı web siteleri için uygun bir seçim olabilir.

hosting-satin-almadan-once-bilmeniz-gerekenler-nelerdir-004.jpg

Web Hosting Ücretleri Ne Kadar?

Paylaşımlı web hosting en uygun fiyatlı hosting türüyken, dedicated web hosting en pahalı seçenektir. Paylaşımlı web hosting, aylık 5 dolar civarındadır, ancak sağlayıcıya bağlı olarak aylık 2 dolara kadar düşebilir. Ancak, bu fiyatlara erişmek için iki veya üç yıllık hosting için peşin ödeme yapmanız veya uzun vadeli bir sözleşme imzalamanız gerekebilir.

Paylaşımlı hosting için taahhüt olmadan aydan aya ödeme yapmak uzun vadede daha pahalıya mal olabilir, ancak yine de birçok işletme için en uygun seçenek budur.

Dedicated hosting genellikle aylık 100 dolardan başlar, ancak web sitenizin boyutuna bağlı olarak bundan çok daha yüksek olabilir. VPS hosting planları aylık yaklaşık 20 dolardan başlar ve yaklaşık 100 dolara kadar çıkar, bu da bu hosting türünü paylaşımlı ve dedicated hosting arasında rahat bir orta yol haline getirir. Son olarak, cloud hosting’in fiyatını tam olarak belirlemek zordur, ancak planlar ortalama olarak aylık 15 dolardan başlıyor diyebiliriz.

Bir Web Hosting Sağlayıcı Nasıl Seçilir?

Bir web hosting sağlayıcı seçmeden önce fiyatlandırma, çalışma süresi, müşteri destek seçenekleri, ölçeklenebilirlik, güvenlik özellikleri ve kullanıcı arayüzü gibi faktörleri göz önünde bulundurmanız çok önemlidir.

Ayrıca, verileri bir web hosting platformuna nasıl aktardığınızı etkileyecek depolama ve bant genişliği sınırlarını da göz önünde bulundurmanız gerekir. Bant genişliği, web sitenize ve web sitenizden aynı anda ne kadar veri aktarabileceğinizi ifade eder. Depolama, bir hosting sağlayıcısının web sitenizin verilerini depolamanız için sunucusunda ayırdığı alan miktarıdır.

Kitlenizi hedeflemenize yardımcı olabilecek ek hizmetleri de değerlendirmek isteyebilirsiniz. Örneğin, ürün ve hizmet satmak için en iyi çevrimiçi mağaza oluşturucularla bir e-ticaret mağazası kurabilirsiniz. Web hosting sağlayıcılar, bazı hosting planlarına bu tür bir hizmeti dahil edebilir.

1. Web hosting türü

Çeşitli web hosting hizmetlerinin hepsi farklı senaryolar için uygun olabilir. Örneğin, bir e-ticaret sitesi cloud hosting’den bir blog yazarından çok daha fazla yararlanabilir. Benzer şekilde, çoğu blog yazarının VPS veya dedicated hosting kaynaklarına ihtiyacı yoktur; bunun yerine paylaşımlı veya WordPress hosting’i tercih ederek maliyetten tasarruf sağlayabilirler.

Bu noktada her web hosting türünün avantaj ve dezavantajlarını göz önünde bulundurmanız, ardından kullanım amacınıza uymayanları elemeniz gerekir. Bu şekilde, web sitenizin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayabilecek hosting sağlayıcılarını karşılaştırmaya odaklanabilirsiniz.

2. Fiyatlandırma ve ödeme modelleri

Seçtiğiniz web hosting sağlayıcı, gerektiğinde gelecekteki yükseltmelere izin vermek için bütçenize uygun olmalıdır. En önemlisi ise, şeffaf olmasıdır. Hosting sağlayıcı, planını, eklenti fiyatlarını, ücretsiz alan adı veya SSL sertifikası gibi normal hosting hizmetlerine dahil ettikleri diğer her şeyi açıkça ifade etmelidir.

Ayrıca yenileme fiyatlarına da dikkat ettiğinizden emin olmanız gerekir, çünkü bu fiyatlar hızla yükselebilir. Hatta bazı hosting sağlayıcılar, planınızı yenilediğinizde ilk ödediğinizin iki veya üç katı ücret talep edebilir.

3. Çalışma süresi ve güvenilirlik

99,5'ten daha düşük bir çalışma süresi garantisini veren bir hosting sağlayıcıdan kaçınmanız gerekir. 99,9 çalışma süresi garantisi bile üç tam gün kesinti anlamına gelir ve kullanıcılar web sitenize erişemezse, gelecekte sitenizi ziyaret etme olasılıkları azalır. Aynı şey, web sitenizin ziyaretçilere ne kadar tutarlı yanıt verdiğini ifade eden güvenilirlik için de geçerlidir.

Çalışma süresi ve güvenilirlik gibi performans ölçütleri için en iyi seçeneğiniz, çevrimiçi olarak popüler üçüncü tarafların test sonuçlarına bakmaktır.

Birçok web hosting sağlayıcının en az 30 günlük para iade garantisi de vardır, ancak seçeneklerinizi zaten azaltmadıysanız bunu yapmak zahmetli bir süreç olabilir. Çalışma süresi ve yükleme hızı sorunlarının düzenli olarak meydana gelip gelmediğini görmek için önceki müşterilerin yorumlarını da okuyarak bir değerlendirme yapmanız mümkündür.

4. Müşteri desteği ve kaynaklar

Seçtiğiniz web hosting şirketinin özellikleri sektördeki en iyilerden olabilir, ancak müşteri desteği yardımcı olmuyorsa veya desteğe sık sık ulaşılamıyorsa, hosting hizmetiyle ilgili deneyiminiz kötü olabilir. Aslında, iyi müşteri desteği iki saygın web hosting şirketi arasında fark yaratabilir. Aynı şey yardım merkezleri ve SSS'ler gibi öğrenme kaynakları için de geçerlidir, konuları ne kadar geniş ve kapsamlı şekilde anlatıyorlarsa, sizin için olursa o kadar iyidir.

5. Ölçeklenebilirlik ve yükseltmeler

Bir hosting sağlayıcı seçerken oluşturduğunuz web sitesinin türünü ve uzun vadede beklentilerinizi göz önünde bulundurduğunuzdan emin olun. Web sitenizi yukarı (veya aşağı) ölçeklendirme seçeneğine sahip olmak, her zaman bir avantajdır, ancak herkes bundan aynı derecede yararlanamaz. Örneğin, çevrimiçi bir mağazanız varsa, web hosting sağlayıcınız depolama alanı ve bant genişliği eklemeyi veya bir plan katmanından diğerine geçişi kolaylaştırmalıdır.

6. Güvenlik özellikleri

Web hosting güvenliği, artan siber saldırı tehdidi nedeniyle her zamankinden daha önemlidir. Bir web sitesinin sunucu tarafındaki güvenliğinden hosting sağlayıcıları sorumlu olsa da, bazı hosting sağlayıcıları web sitelerinin güvenliğini daha da artırmak için kullanıcı tarafında da araçlar sağlar. Bunlar arasında manuel ve otomatik yedeklemeler, iki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) ve CDN desteği bulunur.

7. Kontrol paneli ve kullanıcı arayüzü

Web hosting için en yaygın kullanılan iki kontrol paneli cPanel ve Plesk'tir. Her birinin avantajları ve dezavantajları vardır, ancak ikisi de yeni başlayanlar için kullanıcı dostu değildir. Bu noktada bazı web hosting sağlayıcıları, kendi ekipleri tarafından geliştirilen şirket içi kontrol panellerini kullanır.

Eğer cPanel ya da Plesk'e aşinaysanız, işlerinizi kolaylaştırmak için ilgili kontrol paneline sahip bir web hosting sağlayıcısı tercih edebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler