Trabzon'dan sanat köprüsü

Trabzon Sanat Tiyatrosu daha önce Trabzon'da sergilenen ve Ermeni Rejisör Hrant Hakobyan tarafından yönetilen 'Bağdasar Kardeş' adlı oyunu şimdi Ermenistan'da sahneliyor. TST yönetmeni Necati Zengin, 20 kişilik bir ekiple 22 Kasım günü Trabzon'dan yola çı

Trabzon'dan sanat köprüsü

Trabzon Sanat Tiyatrosu daha önce Trabzon'da sergilenen ve Ermeni Rejisör Hrant Hakobyan tarafından yönetilen 'Bağdasar Kardeş' adlı oyunu şimdi Ermenistan'da sahneliyor. TST yönetmeni Necati Zengin, 20 kişilik bir ekiple 22 Kasım günü Trabzon'dan yola çıkarak Ermenistan'a gideceklerini ve 3 gün süreyle oyunu sahneleyeceklerini söyledi.

Ermenistan'dan gelen davet üzerine yola çıktıklarını söyleyen Zengin, “Yaşanan gelişmeler 2 ülke adına sevindiricidir. Biz, 2 ülke arasında bu köprüyü kurduk. Trabzon'un tarihten gelen bir kültür damarı var” dedi.

Bir Avuç Trabzonlu, 'Bağdasar kardeş' adlı Ermeni oyununu, 25- 30 Kasım tarihleri arasında Ermenistan'ın Vanadzor Şehri'nde sahneleyecek. Hrant Dink'in Trabzonlu Ogün Samast tarafından öldürülmesinin ardından harekete geçen Trabzon Sanat Tiyatrosu, Ermenistan ile Türkiye arasında köprü kurabilmek için "Bağdasar kardeş' adlı Ermeni oyununu kentte sahnelemişti. Cinayetin ardından oyun bir süre Ermeni rejisör Hrant Hakobyan ile Trabzonlu oyuncular tarafından ortaklaşa sergilenmişti.
Dink cinayetinden sonra Karadeniz Tiyatro Festivali için Trabzon'a Ermenistan'dan tiyatro ekibinin gelmesinden sonra bu kez de Trabzon'dan Ermenistan'a ilk kez tiyatro ekibi gitmiş olacak.

ERMENİSTAN'DA SAHNELENECEK
Trabzon Sanat Tiyatrosu, Trabzon'da günlerce sahneledikleri oyunu şimdi Ermenistan'da sahnelemeye hazırlanıyor. Vanadzor Akademik Devlet Tiyatrosu tarafından Ermenistan'a davet edilen Trabzonlu Sanat Tiyatrosu Yönetmeni Necati Zengin, "Yaşanan gelişmeler iki ülke adına sevindirici gelişmelerdir. Biz iki ülke arasında bu köprüyü kurduk" dedi.

Bir avuç Trabzonlu 'Bağdasar kardeş' Ermeni oyununu, 25-30 Kasım tarihleri arasında Ermenistan'ın Vanadzor Şehri'nde sahneleyecek.
Rahip Santora cinayeti, TAYAD olayları ve Dink cinayeti ile gündeme gelen Trabzon, şimdi kültürü ve sanatı ile gündeme gelmeye başladı. Trabzon Sanat Tiyatrosu, Dink cinayetinin ardından Trabzon'da sahnelediği 'Bağdasar Kardeş' adlı oyunu şimdi de Ermenistan'da sahnelemeye hazırlanıyor.

Ermeni yazar Hagop Baronyan'ın kaleme aldığı 'Bagdasar Kardeş' adlı oyunu Dink cinayetinin ardından iki ülke arasında köprü kurmak için Trabzon'da sahnelediklerini belirten Trabzon Sanat Tiyatrosu Yönetmeni Necati Zengin, "Galiba o köprüyü kurduk" dedi. Necati Zengin, "Dink cinayetinin ardından sahneye koyduğumuz oyun Trabzon'da büyük ilgi gördü. İnsanlar oyunu beğendi. Aradan iki yıl geçmesine rağmen bu oyunu biz zaman zaman aldığımız istek üzerine yeniden sahneye koyduk" dedi.

Hrant Dink ile ölümünden bir kaç gün önce tanıştığını dile getiren Zengin, "Dink'in öldürülmesi kuşkusuz herkesi derinden üzdü ve yaraladı. Cinayetten sonra Trabzon'a yönelik bir linç kampanyası vardı. Bu dönemde ortaya çıktık ve 'Hiç kimse Trabzon'u yaşanan cinayetle birbirine karıştırmasın. Trabzon sanat ve kültür kentidir' dedik. Dünyadan ve ülkemizde basın da oyunumuza büyük bir ilgi gösterdi. Türkiye'de 120 yıldır ilk kez bir Ermeni oyununu Türkçe sahneledik" dedi.

TRABZON'UN KÜLTÜR DAMARI VAR
Trabzon'un gündeme cinayetlerle gelmesinden büyük üzüntü duyduklarını dile getiren Zengin, "Trabzon'un tarihten gelen böyle bir kültür damarı da var" dedi. Sanatla uğraşan insanların zamanla Trabzon'u terk ettiğini belirten Zengin, "Bir insanı eğitmede sanat çok önemli bir araçtır. Bu müzikle olur, resimle olur, folklorla olur, sinemayla olur, edebiyatla olur" diye konuştu.

YOLCULUK 22 KASIM'DA BAŞLIYOR
16. kuruluş yıldönümünü kutlayan Trabzon Sanat Tiyatrosu, 22 Kasım günü Trabzon'dan yola çıkacak. Resmi davetli olarak Ermenistan'a gidecek olan 20 kişilik ekip, Vanadzor kentinde bu oyunu 3 gün süreyle sahneleyecek. Oyun için istek olmasına halinde, iki gün daha oyunun sahnelenmesine devam edileceği öğrenildi.

İki perdelik oyunda, zengin kocasını aldatan genç ve güzel bir kadının, kocası tarafından mahkemeye verilmesi ve sonrasında yaşanan komedi tarzındaki olaylar sahneye aktarılıyor. 'Bağdasar kardeş' adlı oyunun yazarı Hagop Baronyan'ın 1842-1891 yılları arasında İstanbul'da yaşadığı, Ermeni asıllı tiyatro yazarlarından biri olduğu öğrenildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Kültür/sanat