Trabzon'da 2 sergi birden

''Cumhuriyete saygı ve onu sahiplenme'' amacıyla İstanbul Modern Sanatlar Derneğince düzenlenen ve ev sahipliğini Trabzon Belediyesinin yaptığı serginin Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi'ndeki açılış törenine, Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Trabzon Belediye Ba

Trabzon'da 2 sergi birden

''Cumhuriyete saygı ve onu sahiplenme'' amacıyla İstanbul Modern Sanatlar Derneğince düzenlenen ve ev sahipliğini Trabzon Belediyesinin yaptığı serginin Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi'ndeki açılış törenine, Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, İstanbul Modern Sanatlar Müzesi Yönetim Kurulu Başkanı Gülsün Erbil ile sanatseverler katıldı.

Açış konuşmasını yapan sergi organizatörlerinden Kadir Şişginoğlu, 2002 yılından bu yana sanatçı sorumluluğu ile Cumhuriyet'e saygı ve onu sahiplenme amacıyla Ekim Sergisi'ni düzenlediklerini belirterek, ''Bu yıl 18 ayrı ilde yaklaşık bin sanatçının katılımıyla sergimiz düzenlenmektedir. O illerden biri de Türk resim sanatının çok önemli merkezlerinden biri olan Trabzon'dur'' dedi. Sergide 10 ilden 92 sanatçının eserlerinin yer aldığını ifade eden Şişginoğlu, ''Farklı kuşaklardan birçok sanatçının yer aldığı geniş katılımlı bu ulusal serginin, Trabzon'un ve ülkemizin sanat kültürüne katkıda bulunacağına inanıyoruz'' diye konuştu.

Resim, heykel, seramik, grafik, fotoğraf, tekstil ve geleneksel sanat dallarından eserlerin yer aldığı sergi, 29 Ekime kadar açık kalacak. Ordu Plastik Sanatlar Derneğince de Trabzon Güzel Sanatlar Galerisi'nde, resim, grafik tasarımı ve illüstrasyonlardan oluşan sergi açıldı. Buradaki sergiye de katılan Vali Kızılcık, Ordu'dan göç eden etnik grupların resmedildiği eserlerle ilgili soru üzerine, ''Her şeyden önce sanat gerçekten dinlendirici ve çok çığır açıcı, düşünce açıcı bir uğraş. Yüzyıllardır bu topraklarda rengi, felsefi düşüncesi, inancı farklı olmakla birlikte hep beraber yaşamışız ve ortaya bir medeniyet çıkmış. Biz buyuz. Biz bu farklılıklarımız ile güzeliz ve güçlüyüz'' dedi. Dernek Başkanı Emin Öztürk de sergide 16 sanatçının 120 eserinin yer aldığını söyledi. Sergide kendisiyle birlikte 4 sanatçının, göç olayıyla ilgili eserleri bulunduğunu dile getiren Öztürk, ''Bu eserler, Ordu'daki bir sürü etnik grubun geldiği yerlere yolculuk yapıyor'' diye konuştu.

Göç acısının çok hüzün verici bir olay olduğunu vurgulayan Öztürk, ''Bu, her uygarlıkta müthiş bir acıdır sanırım. Buradaki eserlerin bazılarında göçe zorlanan insanların kardeşliğini anlatan işler var. Rum, Ermeni, Türk hepsi bir arada. Olması gereken aslında bu ama birtakım siyasi oyunlarla darmadağın edilmişiz. Onlarla olsaydık çok daha mutlu olurduk'' dedi. Sergi, 4 Kasıma kadar gezilebilecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Kültür/sanat