“Trabzon Şanslı bir şehirdir“

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Araştırmacı Yazar Ahmet Musaoğlu'nun 'İlk Anayurt Anadolu Trabzon Ayasofya Tarihi' İsimli Kitabının Tanıtım Törenine Katıldı.   Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen törene Vali Öz'ün yanısıra Devlet Eski

“Trabzon Şanslı bir şehirdir“
Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Araştırmacı Yazar Ahmet Musaoğlu'nun 'İlk Anayurt Anadolu Trabzon Ayasofya Tarihi' İsimli Kitabının Tanıtım Törenine Katıldı.

Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen törene Vali Öz'ün yanısıra Devlet Eski Bakanı Faruk Özak, Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, araştırmacılar ve vatandaşlar katıldı.

Trabzon'un kadim bir tarih kenti olduğuna vurgu yaparak sözlerine başlayan Vali Öz, "Tarih, kültür ve medeniyet kenti Trabzon üzerinde çok çalışılan, çok araştırılan, birikimi çok olan ve bir o kadar da hala bu birikimden yeni ürünlerin çıkabildiği, geçmişimizi bilerek geleceğe ışık tutabilecek potansiyeli yüksek bir şehirdir. Tarih araştırmalarında bazen çok yalın bir bakış açısı ortaya koyuluyor. Sanıyoruz ki bir medeniyet bir coğrafyaya geldiğinde önceki medeniyetin izini silip atıyor, üzerine yeni bir medeniyet kuruyor. Böyle bir dünya yok. Dolayısıyla yaşadığımız coğrafyada dünyanın bütün alanlarında medeniyetler birbirini etkileyerek birbirlerinin mirası üzerine yükselerek gelmiştir. Trabzon bu gün bir tarih, kültür ve medeniyet kenti diye anılıyorsa; bunu üzerinde yaşamış olan medeniyetlerin inancına, kültürüne, mutfağına, sanatına, müziğine ve diğer birikimlerine borçludur" dedi.


Endülüs'teki Kurduba Camiini örnek vererek konuşmasını sürdüren Vali Öz, "Burada yakın tarihin üç boyutunu görüyoruz. En alt kısımda İslam öncesi inançların kalıntıları var. Onun üstüne Kurtuba Camii inşa edilmiş ve sonrasında ortasına da bir katedral yapılmış. Her medeniyet önceki medeniyetlerin izlerini belli ölçüde kendisine dönüştürmeye çalışsa da eskinin kalıntıları belli bir dönem sonra yeniden ortaya çıkıyor. Araştırmacılarıyla, sanatıyla, kültürüyle, tarihiyle güçlü olan Trabzon aynı zamanda şanslı da bir şehirdir. Yapılan her çalışma geleceğe yönelik bir hafıza oluşturacak ve yeni araştırmalar için ufuk açacaktır. Bu araştırmalar bizim ve geleceğimiz için önemli hazinelerdir. Bu alanda okuyan, araştıran, medeniyetine sahip çıkan herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Konuşmaların ardından araştırmacı yazar Musaoğlu kitabıyla ilgili sunum yaparken, program yazarın kitabını imzalamasıyla son buldu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Kültür/sanat