Tarihi evler bakıma alınıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2005 yılında yayımlanan taşınmaz kültür varlıklarının bakım ve onarımına yardım sağlanmasına dair yönetmenlik kapsamında Rize'deki tarihi evlerde bakım ve onarım yapılıyor. Proje kapsamında ilin mimarisini yansıtan ve

Tarihi evler bakıma alınıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2005 yılında yayımlanan taşınmaz kültür varlıklarının bakım ve onarımına yardım sağlanmasına dair yönetmenlik kapsamında Rize'deki tarihi evlerde bakım ve onarım yapılıyor. Proje kapsamında ilin mimarisini yansıtan ve yok olmayla karşı karşıya kalan tarihi evler, yapılan röleve, restorasyon ve restitüsyon çalışmaları sayesinde yaşatılmaya çalışılıyor.

Proje hakkında açıklama yapan Rize İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, yapılan çalışmalar sayesinde yüzyıllardır ayakta kalan tarihi evleri bakım ve onarımdan geçtikten sonra bir yüzyıl daha yaşatmayı umut ettiklerini söyledi.

İlde son beş yıl içerisinde mülkiyetlerinde bulunan tarihi evlerin onarılması adına 29 kişinin kendilerine müracaatta bulunduğunu hatırlatan Hocaoğlu, "Bu yıl için şu ana kadar projeden yararlanmak isteyen 30 kişi müdürlüğümüze müracaatta bulundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca, proje yardımlarına 173 bin 929 lira, uygulama yardımlarına ise 190 bin lira ödeme yapıldı. Yapılan bakım-onarım çalışmaları sadece tarihi evlerle sınırlı değil. Su değirmenlerinin yaşatılması adına tamiratlarını yapıyoruz." dedi.

Rize'deki sivil mimariye hak ettiği değerin verilebilmesi adına yoğun çaba sarf ettiklerini dile getiren Hocaoğlu, "İlimizde tarihi yapılar ağırlıklı olarak Çamlıhemşin ve Fındıklı ilçelerimizde bulunuyor.

Her yıl proje talep eden kişilerde artış gözlüyoruz. Projeden yararlanmak isteyen vatandaşlarımızın evleri öncelikle Trabzon Kültür ve Tabiat Koruma Kurulu'nun tarihi eser statüsünde olmalıdır. Ayrıca bakım ve onarım yapılacak olan evin restorasyon gerektiren bir durumda olması gerekmektedir. Bunlar uzman heyetler tarafından belirlendikten sonra tüzel kişiler müdürlüğümüze müracaat ediyor. Biz de yapılan müracaatlar sonrası bakım-onarım çalışmalarını başlatıyoruz." diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Kültür/sanat