Önce ceza sonra para!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, geçtiğimiz sanat sezonunda, "Başbakan kimden korkar? Amerika'dan" replikleriyle tartışmalara sahne olan "Düğün ya da Davul" adlı köy seyirlik oyunla bu yıl başvuruda bulunan, Antalya Yeşilköy Köy Tiyatrosu'na, 18 bin YTL ödenek

Önce ceza sonra para!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, geçtiğimiz sanat sezonunda, "Başbakan kimden korkar? Amerika'dan" replikleriyle tartışmalara sahne olan "Düğün ya da Davul" adlı köy seyirlik oyunla bu yıl başvuruda bulunan, Antalya Yeşilköy Köy Tiyatrosu'na, 18 bin YTL ödenek sağlayacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2008-2009 sanat sezonunda, özel tiyatrolara destek için, 2 milyon 500 bin YTL'ye çıkardığı ödenekten yaralanacaklar arasında, amatör tiyatro kategorisinde yer alan Antalya Yeşilköy Köy Tiyatrosu'nun "Düğün ya da Davul" adlı projesi de bulunuyor. Bakanlığın bu yıl, 18 bin YTL ödenek sağlayacağı köyseyirlik oyun, geçtiğimiz sanat sezonunda tartışmalara sahne olmuştu. Tiyatro sanatçısı Müjdat Gezen, Trabzon Devlet Tiyatrosu oyuncularının, oyunda yer alan "Başbakan kimden korkar? Amerika'dan" replikleri nedeniyle uyarı cezası almasına tepki göstermiş ve Bakanlığın kendisine sağladığı ödeneği iade etmişti.


-"BAKAN YARISINI İZLEDİ, OYUNCULARLA HALAY ÇEKTİ"

Antalya Yeşilköy Köy Tiyatrosu'nun tekrar gündeme getirdiği oyunun yönetmeni Müfik Kayacan ANKA'ya yaptığı açıklamada Bakan Günay'ın oyunu 2008'in Ağustos ayında, tatildeyken izlediğini ve çok beğendiğini kaydetti. Kayacan, Bakan Günay'ın oyunu izlerken çok eğlendiğini ifade ederken, Günay'ın oyundan sonra, "İzindeydim şu an, bugünkü kadar mutlu olmadım, burada olmaktan çok mutluyum" dediğini belirtti. Bakan Günay'ın oyunun finalinde oyuncularla halay çektiğini anlatan Kayacan, ancak Günay'ın vakti kısıtlı olduğundan tartışma yaratan replikleri içeren bölümün oynanmadığını belirtti.

Kayacan tartışmalar neden olan oyunda yer alan, "Başbakan kimden korkar" repliğinin 1970'li yıllarda Haşmet Zebek'in kaleme aldığında zaten olduğunu ancak sorunun cevabının seyirciden geldiğini belirtti. Kendi oyunlarında da bu repliğin olduğunu ve bu şekilde ödenek için başvurduklarını kaydeden Kayacan tartışmalı sahneyi şöyle aktardı:

"'Korku dağları örmüş.. Aya giden insanoğlu korkuya çare bulamamış. Polis amirden, müdür genel müdürden, genel müdür bakandan, bakan başbakandan, başbakan kimden korkar, siz söyleyin..' Bu sahneden sonra oyuncular seyirciye dönüyor, burada seyirci ne söylerse o. Çünkü bu oyun köyseyirlik ve seyirciyle sürekli diyalog halinde oynanıyor."

-"BAKAN NE DİYECEK MERAK EDİYORUM"

Oyunlarını bu yıl 13.'sü gerçekleştirilecek Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali'ne de davetli olduğunu kaydeden Kayacan, Bakan Günay'ın karşısında oyunun tamamını oynadıklarında tepkisini merak ettiğini söyledi.

-KÖYÜN TİYATRO MERAKI BİN YILLAR ÖNCESİNE DAYANIYOR

Kayacan, oyunda hem köylünün kendisinin, hem oğlunun, hem de gelininin rol aldığını belirterek, Yeşilköy halkının tiyatro merakının, köyün topraklarından ve geleneğinden geldiğini söyledi. Köy halkının eskiden beri oyun sergilediğini, son yıllarda "Yeşilköy Köy Tiyatrosu" olarak kurumsallaştıklarını belirten Kayacan şöyle konuştu:

"Patara Antik Kenti çok yakın bize dolayısıyla köy halkının tiyatroya merakına ilişkin, bu toprakların geleneğinden bir bağ kuruyorum. Çünkü Patara Antik Kenti Likya döneminde meddahların kentiydi. Tiyatroya ve sanata bu topraklar beşiklik etti. Bu rastlantı önemli. Köy halkı eskiden beri kendi kendine oyun yazıp oynardı. Ancak sinema ve televizyon bunu biraz duraksatmış tabi. 1990'larda, benim de içinde olduğum Antalya Büyükşehir Belediye Tiyatrosu buraya turne yapmaya başlayınca, tiyatro tekrar burada alevlendi ve son yılarda da kurumsallaştı. Yeşilköy Halk Tiyatrosu, son üç yıldır her yıl kesintisiz oyun sahneye koyuyor. Son üç yıldır daha da köklüleşti

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Kültür/sanat