Nazım Hikmet'e Hükümet kararı

Bakanlar Kurulu, 1951 yılında Türk vatandaşlığından çıkarılmasına karar verilen Nazım Hikmet'in yeniden Türk vatandaşlığına alınması ile ilgili karar aldı.

Nazım Hikmet'e Hükümet kararı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen 2009 yılının ilk Bakanlar Kurulu toplantısından önemli bir karar çıktı. Bakanlar Kurulu, 1951 yılında Türk vatandaşlığından çıkarılmasına karar verilen Nazım Hikmet'in yeniden Türk vatandaşlığına kabul edilmesiyle ilgili karar aldı.

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, toplantıda Nazım Hikmet'in Türk vatandaşlığından çıkarılmasıyla ilgili Bakanlar Kurulu kararının ortadan kaldırılmasına karar verdiklerini bildirdi. Eski Ceza Kanunu'nun 141. ve 142. maddesine göre 25 Temmuz 1951 tarihinde Türk vatandaşlığından çıkarılan Nazım Hikmet'in tekrar Türk vatandaşlığına dönmesine imkan tanıyan kararı kabul ettiklerini belirten Çiçek, "Doğru bir iş yaptığımızı düşünüyoruz. Esasen Türk vatandaşlığından çıkarılmasını gerektirecek yasa maddeleri mevzuattan çıkarılmıştır. 2002 UNESCO tarafından 'Nazım Hikmet yılı' ilan edilmiştir. Artık gereği kalmamış, anlamı kalmamış, hukuki dayanakları kalmamış bu kararın ortadan kaldırılması gerekmektedir" diye konuştu.

Hükümet Sözcüsü Çiçek, ünlü şair Nazım Hikmet'in Moskova'da bulunan mezarının Türkiye'ye getirilmesi konusunda hükümetin tavrının ne olacağının sorulması üzerine de, bu konudaki kararın Nazım Hikmet'in ailesine ait olduğunu söyledi. Çiçek, hükümetin aldığı kararın Nazım Hikmet ile ilgili 1951 yılında alınan kararın kaldırılmasından ibaret olduğunu ifade eden Çiçek, şöyle konuştu: "Evvela bu konu gerçekleşmiş oldu. Mezar konusu Türkiye'de zaman zaman tartışılıyor. Bunlara bakmak lazım. Gelmesinde fayda var mı, yok mu, ailesi ne der? Bu tek başına hükümetin verebileceği bir karar değil. Ailesi vardır, onlara da bakmak lazım. Ama Türkiye bugün önemli bir karar almıştır. Bundan sonra eğer faydalı olacaksa gelmesinde bizim yönümüzden bir sakınca yoktur. Biz olaya olumlu bakarız. Ama bizim tek başına arzumuz mudur, ailesi nedir? Onu da görmek gerekecektir."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Kültür/sanat