Lazca için resmi başvuru!

"Lazebura Birliği" adı altında örgütlenen Lazlar Başbakanlık ve Kültür Bakanlığı’na Lazca anadilde eğitim, Lazca yer isimlerinin geri verilmesi ve Lazca için enstitü kurulması talepleri ile resmi başvuruda bulundu.ALMANYA’da faaliyet gösteren Lazebura Der

Lazca için resmi başvuru!

"Lazebura Birliği" adı altında örgütlenen Lazlar Başbakanlık ve Kültür Bakanlığı’na Lazca anadilde eğitim, Lazca yer isimlerinin geri verilmesi ve Lazca için enstitü kurulması talepleri ile resmi başvuruda bulundu.

ALMANYA’da faaliyet gösteren Lazebura Derneği’ne üye Laz aydın ve sanatçılar eğitim, Lazca yer isimlerinin geri verilmesi, Lazca için enstitü kurulması gibi taleplerle Başbakanlık ve Kültür Bakanlığı’na dilekçe verdi.

Dilekçede Lazca’nın Güney Kafkas dil ailesine mensup, Anadolu’nun yaşayan en eski dillerinden biri olduğu belirtilerek yaklaşık 250 bin ila 500 bin arasında kişi tarafından konuşulduğu belirtildi. UNESCO tarafından yayınlanan “Tehlike Altındaki Diller Atlası”na göre, Lazca’nın “Kesinlikle tehlikede olan diller” grubunda olduğu aktarılan dilekçede, “Kadim dillerden olan Lazca, Anadolu’nun tüm diğer yerel dilleri gibi, dünya kültür mirasının bir parçasıdır. Lazca’nın ve aynı durumda olan Anadolu’nun diğer dillerinin yok oluşunu izlemek, bu konuda önlem almamak dünya kültürel mirasımıza sahip çıkmamak demektir” denildi. Dilekçede özetle şu talepler yer aldı:

* Lazca ve Anadolu’da konuşulan diğer diller anadil tanımına ve statüsüne alınmalı.

* Yok olmakta olan dilleri koruma altına alacak eğitim programları geliştirilmeli.

* Mümkün olduğu alanlarda müfredatta iki dilde eğitime yer verilebilmeli, yerel dillerin yok olmaya yüz tuttuğu yerlerde ise en azından anadil dersi konulabilmeli.

* Türkçe’de zaman zaman uygulanan, okuma-yazma kampanyası, Anadolu’nun tüm yerel dillerinde de uygulanmalı.

* (...) Özellikle yöremizde, KTÜ’de Kuzey ve Güney Kafkas dillerinin araştırılabileceği bir enstitü ve diğer tür kurumsallaşmaların gerçekleştirilmesi gereklidir.

* Bir halkın hafızasından tarihine, atalarına tanıklıklarının göstergesi olan bu isimlerin silinmek istenmesi büyük bir haksızlıktır. Eski Lazca yer adlarının resmi olarak iade edilmesini istiyoruz.

* Lazca ve diğer yerel dillerde basın-yayın özgürlüğü yasal güvence altına alınmalı.

* Vatandaşlık statüsü ile yerel halkların kültürel kimliklerinin farklı olabileceğine dair belirsizlikler giderilmeli ve bu konuda Anayasa’da net bir düzenleme yapılmalıdır. internet etkinlikler ve Türkçe duyuruluyor.

Lazca’yı yaşatmayı amaçlayan dernek

LAZCA eğitim için başvuran Lazebura e.V. Laz Dili ve Kültürünü Koruma ve Yaşatma Birliği, Almanya’da faaliyet gösteren bir dernek. 1998 yılında Köln’de kurulan dernek Lazca’nın ve Laz kültürünün korunması ve yaşatılmasını amaçlıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler