İzmir bu Pazar günü Hamsi'ye Doyacak

Ege Karadeniz Dernekleri Federasyonu (EKAF), 2 Şubat Pazar günü Balçova-İnciraltı rekreasyon alanında “5. Geleneksel Hamsi Şöleni”ni gerçekleştirecek. Karadeniz’den getirilecek 10 ton hamsinin kızartılacağı, yaklaşık 50 bin kişinin katılım göstermesi bekl

İzmir bu Pazar günü Hamsi'ye Doyacak

Ege Karadeniz Dernekleri Federasyonu (EKAF), 2 Şubat Pazar günü Balçova-İnciraltı rekreasyon alanında “5. Geleneksel Hamsi Şöleni”ni gerçekleştirecek. Karadeniz’den getirilecek 10 ton hamsinin kızartılacağı, yaklaşık 50 bin kişinin katılım göstermesi beklenen büyük şölende, Karadeniz bölgesine ait tüm zenginlikler katılımcılara sunulacak. 

Büyük organizasyonun öncesinde EKAF, Basmane semtindeki Genel merkezinde gazetecileri ağırladı. Düzenlenen basın toplantısına Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, EKAF Genel Başkanı Aydın Özyar, Genel Başkan Vekili Dursun Ali Özkan, EKAF Denetim Kurulu üyesi Türk Parlamenterler Birliği İzmir Şube Başkanı Metin Öney, Bornova Milli Eğitim Müdürü Nuri Çakıral ve federasyonun yönetim kurulu üyeleri katıldı. Toplantı sırasında 2 Şubat’taki şölenden önce hamsi ilk olarak basın mensuplarına ikram edildi.

ÖZYAR: “10 TON HAMSİ, 50 BİN KATILIM”
EKAF Genel Başkanı Aydın Özyar, Ege Bölgesi’nde kurulmuş 51 Karadeniz Derneği’nin üst örgütü olan EKAF’ın, Konak Belediyesi ile birlikte düzenleyeceği geleneksel “Hamsi Şöleni”nde 10 ton hamsi kızartılacağını ve tahmini 50 bin kişinin şölene katılım göstereceğini belirtti. Özyar, “Karadeniz kültürünün tanıtılması ve birlikteliğimizin güçlendirilmesi amacıyla düzenlenen şölene tüm İzmirliler davetlidir” dedi.
Özyar şunları söyledi;

“EKAF olarak Karadeniz kültürünün tanıtılması amacıyla gerçekleştirdiğimiz bu etkinlik, Federasyonumuzun 2005 yılından bu yana düzenlediği 5. Hamsi şöleni etkinliğidir. Bu büyük organizasyonda maddi ve manevi olarak bizlere destek olan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne, Konak Belediyesi’ne ve Sayın Başkan Hakan Tartan’a, Balçova, Bornova, Karşıyaka ve Aliağa Belediyelerine, ÇAYKUR’a öncelikle teşekkür ediyorum. 10 ton hamsinin kızartılacağı bu büyük etkinlikte, tahminen 50 bin kişiyi ağırlayacak, folklor gösterileri ve yöresel sanatçıların konserleri ile Karadeniz müziği eşliğinde hamsiyi tadacağız. Etkinlik alanında, bağlı derneklerimizin kuracağı stantlarda Karadeniz Bölgesi’ne özgü ürün ve yiyecekler katılımcıların hizmetinde olacak. Ege bölgesinin en büyük sivil toplum örgütlerinden birisi olan EKAF’ın düzenlediği ‘Hamsi Şöleni’nine tüm halkımızı davet ediyoruz.”

KARADENİZ’E ÖZGÜ HER ŞEY BU ŞÖLENDE
Ege Bölgesi’nde yaşayan Karadenizliler arasında benzer etkinlikler düzenleyerek birlik, beraberlik ve dayanışmayı sağlamaya çalıştıklarını vurgulayan Özyar, Pazar günkü şölende alanda kurulacak stantlarda Karadeniz illerine özgü doğal ürünlerin vatandaşların hizmetinde olacağını belirtti. Şölende Karadenizli sanatçılardan Seyfettin Çakıral, Sinan Sami ve İhsan Aydın’ın sahne alacağını söyleyen Özyar, “2005 yılında kurulmuş olan derneğimizin o zamanlar üye dernek sayısı 35 idi. Şu anda dernek sayımız 51’e ulaşmış durumda ve giderek büyüyoruz. Doğduğu yerden doyduğu yere gelen hemşerilerimizin sorunlarıyla ilgilenmek, Karadeniz kültürünü Ege bölgesinde yaşatmak ve iki kültürü birbirine kaynaştırmayı misyon edindik. Bu yüzden benzer etkinliklere ara vermeksizin devam ediyoruz. Karadeniz deyince akla hamsi gelir, horon gelir, kemençe gelir, davul-zurna gelir, tereyağı gelir, pestil gelir, Kastamonu’nun etli ekmeği, Sinop’un mantısı gelir. Tüm bunları Pazar günkü etkinliğimizde bulacaksınız” diye konuştu.

Özyar ayrıca, 2 Şubat Pazar günü havanın sağanak yağmurlu olması halinde şölenin 1 hafta sonra gerçekleştirilebileceğini belirtti. Özyar, şölenle ilgili erteleme haberini basın yoluyla kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.

HAKAN TARTAN: KARADENİZ MÜZESİ AÇMAK İSTİYORUM
EKAF Genel Başkanı Aydın Özyar’ın ardından söz alan Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Basmane’de tarihi bir binayı Karadeniz müzesine dönüştürmek istediğini söyledi.

Tartan, “Karadeniz bölgemiz barındırdığı doğal, kültürel ve folklorik özellikleriyle ülkemize zenginlik katıyor. Bundan dolayı gurur duyuyorum. Hemşeri derneklerinin olabildiğince içinde olmaya, etkinliklerine katılmaya gayret gösteriyorum. Basmane semtinde bahçesi de olan tarihi bir eve vakfımızı sahip kılmak isterim. Aynı zamanda Karadeniz’in farklı boyutlarıyla ele alınacağı Karadeniz birlik ve beraberlik müzesi açmak istiyorum. Burada Karadeniz’in doğasıyla, sevgisiyle, güzellikleri ve birleştirici unsurlarıyla sergilenmesini istiyorum. Bunun için çok büyük bir desteğin ve Karadenizli hemşerilerim tarafından da büyük bir istek olduğunu biliyorum. Umarım ilerleyen dönemde bu projemizi hayata geçireceğiz. Sizlere İzmir’in bütün toplumsal gerçeğine, doğasına, barışına, sevgisine ve dostluğuna verdiğiniz katkılardan dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

KURUCU BAŞKAN MEHMET NİYAZOĞLU UNUTULMADI
Aydın Özyar, EKAF’ın Kurucu Genel Başkanı merhum Mehmet Niyazoğlu’nu da unutmadı. Özyar, ilk olarak Karadeniz Derneği’ni kuran, ardından derneği vakıflaştıran Mehmet Niyazoğlu’na, başkanlık süreci boyunca başarılı çalışmalarından ve geride bıraktıklarından dolayı minnettar olduğunu kaydetti. Özyar, Niyazoğlu’nun vefatının ardından bir dönem Federasyon başkanlığını yürüten EKAF Genel Başkan Vekili Dursun Ali Özkan’a da federasyona katkılarından dolayı teşekkürlerini sundu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Kültür/sanat