Irkçılığın siyah öfkesi!

 Quentin Tarantino benim vazgeçemediğim yönetmenler arasındadır. Rezervuar Köpekleri'ni kaç kere izlediğimi hatırlamıyorum bile. Beş dalda Oscar'a aday olan Zincirsiz, Tarantino'nun son filmi. Açıkçası ilk fragmanı dönmeye başladığı andan itibaren merakla

Irkçılığın siyah öfkesi!

 

Quentin Tarantino benim vazgeçemediğim yönetmenler arasındadır. Rezervuar Köpekleri'ni kaç kere izlediğimi hatırlamıyorum bile.
 
Beş dalda Oscar'a aday olan Zincirsiz, Tarantino'nun son filmi. Açıkçası ilk fragmanı dönmeye başladığı andan itibaren merakla beklediğim bir eserdi Zincirsiz. Spagetti western'in geri dönüşü olarak kabul edilebilecek Zincirsiz, stilize çekimler, harika müzikler ve aksiyonuyla türe fazlasıyla hakkını veriyor.
 
Zincirsiz,  Sergio Corbucci'nin yönettiği ve Franco Nero'nun oynadığı 1966 yapımı Django: Cango'nun İntikamı filminin Luis Bacalov'un bestelediği müzikle açılıyor.
 
İç savaş öncesinde geçen filmin siyah ana karakteri ve öyküsü ABD'de bazı yönetmen ve eleştirmenlerin tepkisini çekti. Tarantino sosyal mesajlar verme noktasındaki ironik belki de alaycı tavrını cömertçe bu son yapıtında da ortaya koyuyor.
 
BEYAZ KOVBOYU RAHATSIZ ETTİ
 
Elbette ABD başkanı ne kadar siyahi olsa da, Zincirsiz'e gelen tepkiler okyanus ötesinin hala bilinç altında bir ırkçılık sorunu olduğunu gösteriyor. Kim bilir alışılagelmişin dışında ata binen ve iyi bir silahşor olan başkarakterin baskın tavrı, beyaz kovboy zihniyetinin zoruna gitmiş de olabilir.
 
Tarantino genel itibariyle eski klasik yapıtlara getirdiği post modern yorumlarla farklı bir sinema anlayışını benimsiyor. Bunu yaparken de hem kamera açıları, hem senaryo, hem müzik, hem de görüntü kullanımında hiçbir komplekse kapılmıyor. Bu yüzden Zincirsiz aynı zamana nostaljik bir western tadı veriyor.
 
Tarantino’nun en önemli özelliklerinden biri de oyunculardan aldığı verimolarak kendini gösteriyor.
 
Örneğin Zincirsiz’de Jamie Foxx ‘Django’da Franco Nero’yu çok iyi canlandırıyor. Christoph Waltz dişçi rolünde döktürüyor. Leonardo DiCaprio, Fransızca bilmeyen Frankofon ‘Mösyö Candie’de kısa ama etkileyici bir izlenim bırakırken, Samuel L. Jackson da siyahilere ihanet eden siyahi olarak karikatürize bir görüntü çiziyor...
 
Sonuç itibariyle haftanın belki de sezonun en iyisi olarak Zincirsiz, salonlarımıza teşrif etti. Kaçırmayın derim. Hele western, hem de spagetti western özleminiz tavan yapmışsa...
 
Şövalye ruhlu ödül avcısı 
 
Filmin konusu kısaca şöyle: Alman kökenli dişçisi ve ödül avcısı Dr. King Schultz, peşine düştüğü üç adamı tanıyan tek kişi olan Django’yu köle tacirlerinin elinden kurtardıktan sonra, “İşte sana özgürlük, birlikte çalışalım” der.
 
Django’nun derdi ise plantasyonlardan birinde olduğunu düşündüğü karısı Broomhilda’yı bulmaktır. İkili hem kanun kaçaklarının peşine düşer hem de Broomhilda’yı ararlar.
 
Nihayetinde genç kadının, kendisine ‘Mösyö’ şeklinde hitap edilmesini isteyen Fransız hayranı Calvin J. Candie adlı genç bir beyaz köle tüccarının ‘Candyland’ adlı plantasyonunda olduğunu öğrenirler...
 
Zincirsiz
Yönetmen: Quentin Tarantino
Oyuncular: Jamie Foxx, Christoph Waltz, Kerry Washington, Leonardo DiCaprio 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Kültür/sanat