İnternette eser paylaşanlar yandı

 Müzik, edebiyat ve sinema dünyasının en büyük sorunlarından biri haline gelen 'korsan' paylaşımlara karşı Kültür ve Turizm Bakanlığı, önemli bir adım atıyor. Bakanlık, yapacağı düzenleme ile eser paylaşanları anında tespit ederek ilk seferde uyaracak, ay

İnternette eser paylaşanlar yandı

 

Müzik, edebiyat ve sinema dünyasının en büyük sorunlarından biri haline gelen 'korsan' paylaşımlara karşı Kültür ve Turizm Bakanlığı, önemli bir adım atıyor. Bakanlık, yapacağı düzenleme ile eser paylaşanları anında tespit ederek ilk seferde uyaracak, aynı kişinin tekrar paylaşım yapması durumunda ise para cezası verecek.

''Fransa ve Amerika'da kullanılan ve internet üzerindeki paylaşımları anında tespit eden yazılım sistemini Türkiye'ye getirecek olan bakanlık, kişisel paylaşımları da takip altına alacak. Telif haklarını içeren kanunun yeniden düzenlenmesi ile birlikte uygulamaya sokulacak olan robot yazılım, bir şarkının veya telif hakkı söz konusu olan bir eserin, hangi bilgisayar üzerinden paylaşıldığını anında yakalıyor. Bunun için ilk etapta meslek birlikleri, yayınevi, yapımcı gibi eser sahiplerinin haklarını koruyan birimlerin kendi veri tabanını oluşturmaları gerekiyor. Oluşturulan veri tabanında bulunan her bir eserin içine yerleştirilecek özel kod aynı zamanda robot yazılıma da yüklenecek. Bu yöntemle bu koda sahip olan eserin paylaşımı anında yazılım tarafından tespit edilecek.''

Fransa'da HADOPİ adı ile oluşturulan robot yazılım sayesinde, ilk paylaşımın ardından yapılan uyarı sayesinde kullanıcının tekrar paylaşım yapmadığı görüldü. Bu şekilde Fransa'da sadece 1,5 yılda korsan paylaşım yüzde 2'lere kadar düştü. 

Yazılım, bilgisayarların içindeki kişisel bilgileri göremeyecek, sadece içine kod yerleştirilen eserlerin paylaşılması durumunda devreye girecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler