İkinci Ahmet Kaya krizi mi?

La Shica, Buika ve Sandra Carrasco'nun da yer aldığı "Suyun Kadınları-Mujeres de Agua" adlı konserde, Kürt sanatçı Aynur Doğan şarkılarını söylediği sırada yuhalanmaya başladı. Sahneye sandalye ve pet şişeler fırlatıldı. Diyarbakır'da şehit olan askerleri

İkinci Ahmet Kaya krizi mi?

La Shica, Buika ve Sandra Carrasco'nun da yer aldığı "Suyun Kadınları-Mujeres de Agua" adlı konserde, Kürt sanatçı Aynur Doğan şarkılarını söylediği sırada yuhalanmaya başladı. Sahneye sandalye ve pet şişeler fırlatıldı. Diyarbakır'da şehit olan askerleri gerekçe gösteren grup sloganlar attıkça diğer seyirciler de protestoya katıldı. Konsere devam edemeyen Aynur Doğan sahneden inmek zorunda kaldı.

Aynur Doğan'dan sonra sahneye çıkan İspanyol şarkıcı Buika şarkısına başladığında da protestolar devam etti, İstiklal Marşı okundu. Ortam sakinleştikten sonra Aynur Doğan yeniden sahneye çıktı, şarkılarını izleyicilerle birlikte söyledi.

"İKİNCİ AHMET KAYA VAKASI”

Olay sosyal medyada büyük tepki çekerken, Kürtçe şarkı söylemekle terörün bağdaştırılmaması gerektiği belirtildi. Birçok kişi, olayı 1999'daki Magazin Gazetecileri Derneği'nin ödül töreninde Ahmet Kaya'ya gösterilen tepkiye benzetti. İşte o twitler;

- Ne var arkadaş, ne var yani kürtçe şarkı söylensin, ülkede yasak istemiyoruz, yasakçı zihniyet kahrolsun.

- Garip bi his.. acı dolu.. metaforik.. hem ülken için öleni görmek, hem de dilinden dolayı sahneden ineni görmek

- Ülkedeki kimi kesimler, PKK ile Kürt'ü ayırabildiği zaman, bunu öğrendiği zaman oyuna daha fazla gelmeyecek inşallah..

- Şehitler madem umrunuzdaydı Caz Festivali'nde ne işiniz vardı? Türk Bayrağı'na sarılıp Kürtçe ağıt yakan şehit anasından utanın

- Faşizm yine doruk noktada. Ahmet Kaya ya yapılan saldırı sonrası yeniden 90'lı yıllara döndük ama inadına bölünmeyeceğiz.

- Ben de gidip anneanneme yuh çekeyim bari, ailemdeki tek Kürt o nasilsa.

- Şehitleri bahane göstererek Aynur Dogan'ı protesto eden gerizekalılar, şehitlerin memleketlerine bakmışlar mı hiç?

- Neyse ki Ahmet Kaya'dan sonra bazıları dersini aldı, yarın "Vay Şerefsiz" manşetini atabilecek gazete kalmadı artık.

- Kürtçe şarkı söyledikleri için yuhlayanlara akıl sır erdiremiyorum kadın kürt ingilizce şarkı mı söylesin.

- 12 yıl önce  Ahmet Kaya'yı sahneden indirdiklerinde 10.yıl marşı söylediler, şimdi Aynur Dogan'a karşı ise İstiklal Marşı. Tek değişim bu mu?

- Aynur Dogan biraz daha yüksek sesle söyleyecek artık, Ahmet Kaya'yı kaptırdık, Aynur Dogan'ı size yar etmeyiz!

- Siz kan sevicilerin inadına her dilde şarki söyleyeceğiz ki hiçbir dilde bir daha göz yaşı dökmeyelim

İSTANBUL KÜLTÜR SANAT VAKFI'NDAN AÇIKLAMA:

"18. Istanbul Caz Festivali kapsaminda gerçeklestirilen "Mujeres de Agua" (Suyun Kadinlari) konserinde yapilan protestolarin son derece üzücü oldugunu düsünüyoruz. Sanat ve kültürün birlestirici rolünün unutulmamasi gerektigini, sanatin dilinin evrensel oldugunu hatirlatmak isteriz."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler