Giresun'da köyde sinema etkilniliği!

Giresun'un Dereli ilçesine bağlı 1750 rakımlı Yuva köyünde SineMASAL Açık Hava Sinema Festivali kapsamında "Sinema Artık Köylerde" sloganı ile  açık hava sinema etkinliği düzenlendi.Kültür ve Turizm Bakanlığınca Yayla Turizm Merkezi ilan edilen Kulakkaya

Giresun'da köyde sinema etkilniliği!

Giresun'un Dereli ilçesine bağlı 1750 rakımlı Yuva köyünde SineMASAL Açık Hava Sinema Festivali kapsamında "Sinema Artık Köylerde" sloganı ile  açık hava sinema etkinliği düzenlendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca Yayla Turizm Merkezi ilan edilen Kulakkaya ve Bektaş Yaylaları ile Sağrak ve Karagöl krater gölleri arasında yer alan 250 nüfuslu Yuva köyünde gerçekleştirilen etkinlikle köy halkı sinema ile buluşturuldu.

Köyde oluşturulan açık hava sinemasında köylülere sembolik biletler verilirken patlamış Mısır ve içecek ikram edildi. Film gösterimi öncesi ise  flamenko dans gösterisi, jonglör, pandomim, sihirbazlık ve kukla gösterileri yapıldı.

Festival sorumlusu Enes Kaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, geçtiğimiz yıl Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden başlattıkları proje ile köyleri sinema ile buluşturduklarını söyledi.

Bu yıl proje kapsamında Karadeniz Bölgesi'nde Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin illerinde belirledikleri köylerde sinema etkinliği gerçekleştireceklerini kaydeden Kaya, "Bu masalsı yolculuk Türkiye'nin kırsal bölgelerinde yaşayan, sosyal olanakları kısıtlı çocuk, gençler ve köy halkını, sinema ve sanatın farklı kollarıyla tanıştırmak istememiz ile başladı. 'Sinema Artık Köylerde' sloganı ile geçtiğimiz yıl Güneydoğu Anadolu Bölgemizden yola çıktık. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 7 bin kişiye ulaştık. Bu yıl da festivalimizi Karadeniz Bölgesi'ne taşıdık" dedi.

Karadeniz'de 6 ili dolaşacaklarını vurgulayan Kaya, "Yolculuğumuzun Samsun ve Ordu ayaklarını tamamladık. Şimdi Giresun'dayız. Daha sonra Trabzon, Rize ve  Artvin'e giderek bu yılki etkinliğimizi tamamlayacağız. Hedefimiz 81 ildeki köylerimizi sinema ile tanıştırmak" diye konuştu.

En az 400-500 rakımlı, tarihi ya da doğal güzelliklere sahip köyleri seçerek halkı sinemayla buluşturduklarını anlatan Kaya, şöyle devam etti:

"Proje ile Anadolu'nun kırsalına sinema kültürünü taşıyoruz. Köyleri belirlerken minimum 400-500 metre yüksekliğe sahip, daha önce bu tür etkinlikler yapılmamış, tarihi, doğal güzelliklere sahip olmaları kriterini arıyoruz. Yuva köyümüz tüm özelliklere sahip. Daha önce etkinliğimizi yaptığımız köyler içinde en yüksek rakımlı ve en güzel doğaya sahip köyümüz. Bu köyümüzde yaşayan insanlarımızın büyük çoğunluğu daha önce sinema görmemiş. Etkinliğimiz ile köyümüzde yaşayan ve sinemaya gitme fırsatı olmayan insanlarımızı sinema ile tanıştırdık."

Kaya, sinema gösteriminin yanı sıra çeşitli etkinlikler de düzenlediklerini belirtti.

Gün boyu çocuklar için etkinlikler yaptıklarını söyleyen Kaya, "Akşam ise tam bir açık hava sinema ortamı yaratıyoruz. Sembolik biletler, içecekler, patlamış Mısır ikram ediyoruz. Ardın da İngiltere, Hollanda, Fransa, Almanya, İspanya ve İtalya'dan gönüllü olarak katılan performans sanatçılarının flamenko dans gösterisi, jonglör, pandomim, sihirbaz ve kukla gösterileri gerçekleştiriliyor. Etkinliğimiz film gösterimi ile sona eriyor" diye belirtti.

Yuva köyünde yaşayan Nabiya Tomak ise "İlk kez sinemaya geliyorum. Köyümüzde böyle bir etkinlikle sinemanın gelmiş olmasından mutluyum. Sinema çok güzel bir şeymiş. Tekrar gitmek isterim" dedi.

Köy halkı açık havada gösterimi yapılan "Cesur" isimli animasyonu ilgiyle izledi

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler