Büyük Usta Cemile Cevher KTÜ’de anılacak

Dünya Kadınlar Gününde KTÜ AKM'de Cemile Cevher'i anma programı düzenlenecek.

Büyük Usta Cemile Cevher KTÜ’de anılacak

Trabzon Büyükşehir Belediyesi, KTÜ Devlet Konservatuarı, TRT Trabzon Müdürlüğü ve Trabzon Müzik ve Halkoyunları Gençlik Spor Kulübü Derneği tarafından 8 Mart Çarşamba akşamı KTÜ AKM’de  ‘Cemile Cevher’i Anma Programı’ düzenlenecek.
 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri çerçevesinde düzenlenecek olan program Saat: 16.00 daki panelle başlayacak.

Panele konuşmacı olarak TRT THM ve Oyunları Merkez Müdürü Kubilay Dökmetaş, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’ndan Dr. Süleyman Şenel, TRT İstanbul Radyosu THM Korosu emekli şefi Tuncer İnan, TRT İstanbul Radyosu Sanatçısı İbrahim Can, Kemençe üstadı Hasan Sözeri’nin oğlu Osman Sözeri ve Kemençe üstadı Hasan Tunç’un oğlu Yılmaz Tunç katılacaklar.

Panelin ardından düzenlenecek olan Cemile Cevher’i anma konserini ise KTÜ Devlet Konservatuarı Müdürü Doç.Dr.Abdullah Akat ve Trabzon Müzik ve Halkoyunları Gençlik Spor Kulübü Derneği THM Koro şefi Gürsel Tahmaz yönetecekler. Gecede ayrıca TRT İstanbul Radyosu Sanatçısı İbrahim Can ve TRT Ankara Radyosu Sanatçısı Özlem Üngör de sahne alacak.

Bilhassa seslendirdiği Karadeniz Bölgesi türküleri ve horon havaları ile tanınan, gerek radyo yayınları, gerek doldurduğu plak ve kasetlerle, yurt içi ve yurt dışında verdiği konserlerle pek çok türkünün ülke genelinde yayılıp sevilmesini sağlayan Trabzonlu sanatçı Cemile Cevher ses sanatçılığının yanında, Türkiye’nin çeşitli yörelerinden yaptığı derlemelerle tanınmıştır.

TRT Türk Halk Müziği repertuarına ‘Derleyici’ ve ‘Notalayıcı’ sıfatlarıyla birçok türkü kazandıran Cevher ayrıca, çeşitli kurumlarda eğitimcilik görevinde de bulunarak binlerce öğrenci yetiştirdi. TRT Türk Halk Müziği’nin bir başka usta ismi Ali Ekber Çiçek ile evli olan Cemile Cevher Çiçek, 26 Şubat 2010 tarihinde aramızdan ayrılmıştı.

Divane Aşık Gibi, Hasta Oldum Derdune, Karardı Karadeniz, Sabahtan Kalkar Kızlar, Gökte Yıldız Aymısın, Terazi Tartayirim ve Akayi Taşli dere… gibi türküler Cevher’in derlediği türkülerden bazılarıdır..

Büyük Usta Cemile Cevher KTÜ’de anılacak

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Kültür/sanat