ABD'de Nazım Hikmet rüzgarı

Festival kapsamında, "Çeviri Projesi" başlatılarak daha çok Türk şairin eserlerinin İngilizceye kazandırılması için ilk adım atıldı.Türk Kültür Vakfının (TCF) ana sponsorluğunda ve Türk Amerikan Dernekleri North Carolina şubesinin (ATA-NC) desteğiyle, "5.

ABD'de Nazım Hikmet rüzgarı

Festival kapsamında, "Çeviri Projesi" başlatılarak daha çok Türk şairin eserlerinin İngilizceye kazandırılması için ilk adım atıldı.

Türk Kültür Vakfının (TCF) ana sponsorluğunda ve Türk Amerikan Dernekleri North Carolina şubesinin (ATA-NC) desteğiyle, "5. Nazım Hikmet Film Festivali", North Carolina eyaletinde yapıldı.

ABD ve dünyanın farklı yerlerinden şairleri bir araya getiren festivalin bu yılki konuk şairleri, ABD'li Katherine Stripling Byer ile çevirmen-şair Fady Joudah oldu.

Festivalde bu yıl Filistinli şair Mahmud Derviş de anıldı. Mahmut Derviş'in şiirlerini İngilizceye çeviren Joudah, panelde Derviş ve eserleri hakkında bilgi verdi.

-Yarışmada 272 yarıştı-

Festivalin şiir yarışmasına 272 şair, 900'e yakın eserle katıldı.

ABD'li şair ve North Carolina Devlet Üniversitesi Şiir Programı Direktörü Dorianne Laux, ödüllü şair Joeseph Millar ile Türkçe şiirleri İngilizceye çeviren Murat Nemet-Nejat'tan oluşan jüri, Malaika King Albrecht, Robert Cole, Sierra Golden, Matthew Hotham, Debra Kaufman, Valerie Nieman, Jeremy Paden ve Jennifer Raha'yı ödüle layık gördü. Chris Abbate, Jacqueline Alnes, Lisa Bourbeau, Howard Faerstein, Maura High ve Jenny Lee onur ödülü verilen şairler oldu.

-Daha çok Türkçe şiir İngilizceye çevrilecek-

Türkçe şiirlerin İngilizceye en güzel ve özüne sadık şekilde çevrilmesini amaçlayan proje kapsamında da Erdağ Göknar Nazım Hikmet'in, Murat Nemet-Nejat Birhan Keskin'in, Hatice Örün ve Jeffrey Kahrs de Gülten Akın'ın şiirini çevirdi.

Festivalin organizatörlerinden Mehmet Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Buket Aydemir, Pelin Balı, Richard Krawiec ve Birgül Tuzlalı ile bu yıl festivalin 5. yılına girmesini sağladıklarını belirterek, bunun mutluluk verici olduğunu söyledi.

Öztürk, yarışmaya ABD dışından da katılımın yoğun olduğuna dikkati çekerek, festivalin giderek büyüdüğünü dile getirdi.

Yarışmada tek bir birincinin olmadığını, Nazım Hikmet'in karakterine uygun olarak ödüllerin birçok kişiye verildiğini ifade eden Öztürk, böylece her yıl bir şair grubunu ortaya çıkardıklarını, katılan ünlü isimlerin giderek çoğalmasının da yarışmaya gelen şiir kalitesini artırdığını söyledi.

Öztürk, festivalde bu yıl ilk kez başlattıkları çeviri projesiyle de Amerikalı ve Türk şairleri bir araya getirip, Türkçe şiirlerini İngilizceye daha çok kazandırmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler