8 Bin Yıllık Ocak Meydana Çıktı

Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bereketli Mezopotamya toprakları, içinde sakladığı hazinelerinin tarihe ışık tutmak için tek tek gün ışığına çıkmasına izin veriyor. Yapımına başlanan Ilısu Baraj Gölü altında kalacak olan tarihi eserlerin kur

8 Bin Yıllık Ocak Meydana Çıktı

Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bereketli Mezopotamya toprakları, içinde sakladığı hazinelerinin tarihe ışık tutmak için tek tek gün ışığına çıkmasına izin veriyor. Yapımına başlanan Ilısu Baraj Gölü altında kalacak olan tarihi eserlerin kurtarılması amacıyla Bismil'de süren 9 kazıdan biri olan Hakemi Use Tepesi'ndeki kazılarda tarihi eserlerin gün ışığına çıkarılması yoğun bir tempoyla sürüyor.

Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Halil Tekin, Hakemi Use Tepesi kazısının 2001 yılından bu yana Ilısu Baraj Gölü altında kalma riski olan arkeolojik kültür varlıklarını kurtarma ve belgelemeye yönelik Diyarbakır Arkeoloji Müdürlüğü Başkanlığında Hacettepe Üniversitesinden bir ekiple devam ettiğini söyledi.

Höyüğün kuzey kesiminde Dicle Nehri ile olan bağlantısını anlamaya yönelik başlattıkları çalışmada, ancak 7. sezonunda ana toprağa ulaşma imkanı bulabildiklerini ifade eden Tekin, ''Burada Neolotik döneme ait özellikle de tarımcı ve köy topluluğunun önemli bir evresini tespit ettik'' dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Kültür/sanat