Modern çağın sorunu: " Çocukluk çağı obezitesi"

Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak konu hakkında bilgiler verdi

Modern çağın sorunu: " Çocukluk çağı obezitesi"

Modern çağın getirdiği yeni yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarının olumsuz etkilerinin ürünü olan obezite, çağımızın en yaygın hastalıklarından biri halinde ve çocukluk çağı obezitesi de tüm dünyada hızla artma eğilimindedir.

İşlenmiş besine erişimi ve tüketimi arttıran, taze besin tüketimini ve besinleri hazırlama süresini azaltan, fiziksel aktivite için daha az zaman ve daha az alan sağlayan değişikler özellikle yaşam tarzında büyük farklılıklara yol açmaktadır. Bu değişimlerden en çok etkilenen gruplardan biri çocuklar... Çocukların özellikle paketlenmiş aşırı şeker ve yağ içeren yiyeceklere ve içeceklere olan ilgisi ve teknolojik gelişmelerle birlikte bilgisayar, televizyon gibi araçlar ile daha fazla zaman geçirerek hareketsiz bir yaşam sürdürmeleri çocukluk çağında obezitenin en önemli güdüleyicisidir.

Obez çocukların büyük bir kısmı yaşamlarına obez yetişkinler olarak devam etmekte ve obezitenin neden olduğu tip 2 diyabet, hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar gibi sağlık sorunlarının görülme sıklığı maalesef artmaktadır.

Peki çocuğumuzun sağlığı için nelere dikkat edebiliriz?

1. Çocuğunuzu bir spor dalına yönlendirin

Obezitenin en önemli destekçilerinden bir tanesi hareketsiz yaşam. Çocuğunuzu keyif alabileceği bir spor dalına yönlendirmek hatta mümkün ise birlikte yapabileceğiniz bir spor belirlemek hem obezite sorununun çözümü veya önlenmesi için atacağınız en etkili adımlardan biri olacak hem de ailecek kaliteli vakit geçirebileceğiniz bir zaman dilimi olacak.

2. Siz cips yerken çocuğunuzdan meyve yemesini beklemeyin

Çocuğunuz sergilediğiniz her davranış gibi beslenme şeklinizi de örnek alır. Ona iyi birer örnek olmalı ve doğru beslenme eğitimini vermelisiniz.

3. Çocuğunuzun iştahını kontrol edememesinin nedeni uykusuzluk olabilir

Yeterli uyku tokluk sinyali veren leptin hormonunun artmasına, açlık sinyali veren ghrelin hormonunun ise azalmasına neden oluyor. Çocuğunuz 6-12 yaş aralığında ise 9-12 saat, 13-18 yaş aralığında ise 8-10 saat uyuduğundan emin olun.

4. Şekerli içeceklere dikkat!

Yapılan birçok çalışmada şekerli içecek tüketimiyle çocukluk çağı obezitesi arasında ilişki saptanmıştır. Hazır meyve suları, kola, gazoz, hazır çikolatalı sütler gibi yüksek şeker ve kalori içeren içecekler yerine su, ayran, sade süt gibi içeceklerin içilmesi teşvik edilmelidir.

5. Paketli gıdalar yerine atıştırmalığınızı kendiniz yapın

Reklamlar, ilgi çekici ambalajlar, kullanılan katkı maddeleri, yüksek miktarda şeker ve yağ içeren gıdaların yarattığı lezzet algısı nedeniyle çocukların büyük bir kısmı cips, kraker, kek gibi işlenmiş gıdaları sıklıkla tüketiyor. Bunlar yerine evde yaptığınız sağlıklı atıştırmalıkları çocuğunuza sunmanız bu gıdaların tüketiminin azalmasına katkı sağlayabilir.

6. Kahvaltıyı atlamayın

Çalışmalar, öğün atlanmasının özellikle kahvaltı yapılmamasının doğrudan obeziteye yatkınlık yarattığını gösteriyor. Çocuğunuzun kahvaltıda tüketeceği yeterli miktarlardaki lif ve protein onu gün içerisinde daha tok tutarak yeme ataklarının önüne geçirecektir. Protein kaynağı olarak yumurta ve peynir; lif kaynağı olarak ise domates, salatalık gibi taze sebzeler, yulaf, tam buğday ekmeği gibi lif oranı yüksek tahıllar tercih edilebilir.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler