Zarrab'ın, Reisim dediği adam kim?

Şüphelilerin teknik takibi fark etmesi nedeniyle yolsuzluk ve rüşvet operasyonu öne alınırken Reza Zarrab'ın 'Reisim' dediği İran lı milyarder Babek Zencani elden kaçtı. İran'ın ambargosunu delen isim olarak bilinen Zencani ile Zarrab bu hafta Antalya'da

Zarrab'ın, Reisim dediği adam kim?

Şüphelilerin teknik takibi fark etmesi nedeniyle yolsuzluk ve rüşvet operasyonu öne alınırken Reza Zarrab'ın 'Reisim' dediği İran lı milyarder Babek Zencani elden kaçtı. İran'ın ambargosunu delen isim olarak bilinen Zencani ile Zarrab bu hafta Antalya'da buluşacaktı!

Türkiye gündemine bomba gibi düşen büyük yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun, şüphelilerin teknik takibi fark etmesi üzerine öne çekildiği, polisin bu yüzden örgütün, ‘1 Numarası’ olduğu iddia edilen İranlı milyarder Babek Zencani’yi elinden kaçırdığı öğrenildi.

İddiaya göre tutuklanan Reza Zarrab, bu hafta içinde Antalya’da lüks bir otelde Zencani ile buluşacaktı. Zencani'nin ABD'nin uluslararası alanda mal varlıklarını dondurma kararı aldırması üzerine, Türkiye’deki işlerini yürütmesi için kendisine, ‘Reisim’ diyen Zarrab’ı görevlendirdiği öne sürülüyor.

Habertürk'ün haberine göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Zekeriya Öz’ün talimatı üzerine yaklaşık 1 yıldır teknik takip çalışmasını sürdüren Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'ne (KOM) bağlı özel ekip, İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler'le işadamı Reza Zarrab’ı izlerken, başka bir isme daha ulaştı. Bu 13.5 milyar dolarlık servete sahip olan 39 yaşındaki Babek Zencani idi.

1 NUMARA ONUR’UN GİZLİ SAHİBİ ÇIKTI

Operasyonda 1 Numara olarak ifade edilen Babek Zencani'nin kontrolünde havayolu şirketi, finans kurumları ve petrol tankeri filosu bulunduğu ve bunları ambargoyu delmek için kullandığı öne sürülüyor. Zencani'nin adı Türkiye’de daha önce Onur Air ile gündeme geldi. Onur Air 2013 başında 250 milyon dolara İran asıllı Dubaili işadamı Mahdi Shams'e satılmış, sonra Zencani'nin şirketi Qeshm Airlines'a satıldığı ileri sürülmüştü. Yine Zencani’nin otobüs şirketi Ulusoy ve Varan'ın hisselerinin yarısını 100 milyon dolara satın aldığı iddia edilmişti.

ŞİFRELİ MAİL ‘BULUŞALIM’ DEDİ

İddiaya göre, telefonla kesinlikle görüşmeyen Zencani, Zarrab’la, mail yoluyla şifreli mesajlaştı. Aralık ayının son haftasında Antalya’da olacağını belirterek, hazır olmasını istedi. Antalya'nın en lüks otelinde gerçekleşmesi beklenen bu randevuyu, siber takiple öğrenen özel ekip, konuyu soruşturma savcılarına bildirdi. Ancak Zerrab'la Barış Güler'in izlendiklerinden kuşkulanması ve konuşmaların tapelere yansıması üzerine savcılık, düğmeye 17 Aralık’ta bastı. Sahte bir kimlikle, Beyrut üzerinden Antalya'ya gelmesi beklenen Zencani ile operasyondan kısa süre önce Dubai'ye uçan Zarrab'ın adamları kıl payı kurtuldu.

babek-zencani.jpg

KOYUN POSTUNDAN 13.5 MİLYAR DOLARA

Babek Zencani'nin ismi, Aralık 2012'de AB'nin, 4 ay sonra da ABD'nin İran'a ambargoyu delenleri içeren kara listesinde yer almasıyla duyuldu. İran'ın önceki Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın kendi döneminde yarı özel statüdeki bazı şirket ve kişilerin petrol ambargosunu delmesine göz yumduğu Zencani’nin de onlardan biri olduğu iddia ediliyor. İş hayatına İran'da koyun postu ticaretiyle adım atan Babek Zencani'nin 13.5 milyar dolarlık bir servete sahip olduğu belirtiliyor. 39 yaşındaki Zencani, kendisini ‘ekonomik Besiç' (İran'da kılık kıyafet kurallarına uymayanları denetleyen İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun bir alt kolu) olarak adlandırıyor.

İRAN MB ŞOFÖRÜYDÜ

Zencani’nin kariyerindeki en önemli kırılma noktası, 1999'da İran Merkez Bankası Başkanı Nourbaksh'ın şoförü olması gösteriliyor.

1.208 TON ALTINI KURTARINCA ‘AFERİN’ ALDI

Zarrab ve Zencani'nin İran'ın kuzeyindeki Tebriz'de tanıştığı, Zencani'nin, yaklaşık bir yıl önce Dubai'ye giderken şüphe üzerine ULS Havayolları'na ait kargo uçağında yapılan aramada ortaya çıkan 1.208 ton altının da gerçek sahibi olduğu belirtiliyor. İddiaya göre, Zencani'nin bu olay üzerine büyük panik yaşadığı ve ne pahasına olursa olsun bu altınların kurtarılması için Reza Zarrab'a mail yoluyla talimat verdiği, sonrasında ise soruşturmada adı geçen siyasetçiye verilen milyon dolarlık rüşvet sonucu, "değersiz maden" evrakıyla altınların Dubai'ye gönderildiği öne sürülüyor. İki hafta sonra 1.208 ton altının kurtarılmasıyla; Zencani'nin Türkiye'deki işlerini yürüten Zarrab'la temas kurarak, "Aferin gardaşım. Sen artık büyüdün. Gözüm arkada değil" diyerek tebrik ettiği öğrenildi.

İRAN BASINI DA YAZDI

İran basını, Türkiye’de rüşvet ve yolsuzluk suçlamasıyla tutuklanan işadamı Reza Zarrab’ın İran’daki iş ortağının ülkenin ünlü milyarderi Babek Zencani olduğunu ileri sürdü. İran’ın en zengin işadamı olduğu söylenen Zencani, sadece geçen hafta İran Merkez Bankası’na 2,8 milyar dolar ödemede bulundu.

İran’ın Kanun Gazetesi, Türkiye’deki yolsuzluk operasyonunda adı geçen İran asılı işadamı Reza Zarrab’ın, İran’ın en zengin işadamı olduğu söylenen Babek Zencani ile birlikte çalıştığını iddia etti.

Haberde, Zarrab’ın İran’la ilgili ticari ilişkilerini Zencani’ye ait Sorinet Holding vasıtasıyla yürüttüğü aktarıldı. Ülkedeki birçok medya kuruluşu da söz konusu iddiayı gündeme getirdi

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem