Yunanistan ilk kez kadın başbakan ile hükümet kuracak

Yunanistan'da erken seçim kararı, Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu'ndan oluşan Troyka ile imzalanan yeni kredi paketinin "ağır koşulları" ve iktidar partisi Syriza'nın içindeki görüş ayrılıkları nedeniyle alındı. HÜKÜMET OL

Yunanistan ilk kez kadın başbakan ile hükümet kuracak

Yunanistan'da erken seçim kararı, Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu'ndan oluşan Troyka ile imzalanan yeni kredi paketinin "ağır koşulları" ve iktidar partisi Syriza'nın içindeki görüş ayrılıkları nedeniyle alındı.

HÜKÜMET OLUŞTURMA ONAYI ALINDI

Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Paulopoulos, Syriza lideri Aleksis Çipras'ın istifası sonrası yaptığı üçüncü yetkilendirmeyi de geri aldıktan sonra, dün son bir kez mevcut Parlamento'dan hükümet oluşturma olanağını araştırdı. Yaptığı telefon görüşmelerinden Syriza, ANEL, KKE ve Hrysi Augi olumsuz, Yeni Demokrasi, Potami ve PASOK olumlu yanıt verdiler.

İLK KADIN BAŞBAKAN OLACAK

Ancak, olumlu yanıt veren partilerin çoğunluk sağlayacak sandalyesi bulunmadığı için, Yunanistan’ı seçime kadar yönetecek olan hükümeti kurarak ülkenin "ilk kadın başbakanı" olacak olan Yargıtay Başkanı Vasiliki Thanu dün saat 20.00’de yetkiyi aldı.

YETKİYİ SADE BİR TÖRENLE ALDI

Cumhurbaşkanı Paulopoulos'tan hükümeti kurma yetkisini Cumhurbaşkanlığı Konağı’nda düzenlenen sade törenle alan Vasiliki Thanu, 5 dakika süren and içme töreninden ve görevi devralma protokolünü imzaladıktan sonra Başbakanlık Konağı’na gitti ve Aleksis Çipras’dan başbakanlık bürosunu devraldı.

"ELİMDEN GELENİ YAPACAĞIM"

Çipras törendeki konuşmasında, “Yunanistan tarihinin ilk kadın başbakanına yerimi vermekten çok mutluyum. Eminim hem siz, hem yarın görevi devralacak yeni hükümet en iyisini yapmak niyetindesiniz. Seçim döneminin medenî bir şekilde gerçekleşmesi için elimden geleni yapacağıma söz veriyorum” dedi.

GÖÇMENLER PROBLEMİ

Yeni Başbakan Vasiliki Thanu da, “Geçici bir hükümetin görevinin seçim dönemini gözetlemekle sınırlandığını biliyorum; ancak, sanıyorumki bu hükümet 'göçmenler problemi' gibi başka önemli konularla da karşı karşıya kalacak” dedi. 

Yeni hükümet üyelerini bugün belirleyip Cumhurbaşkanı'na sunması beklenen 1950 doğumlu üç erkek çocuğu annesi Vasiliki Thanu Atina Hukuk Fakültesi’ni bitirdi ve Sorbon Üniversitesinde Avrupa Hukuku üzerinde uzmanlaştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler