Yüce Divan'da ilk sanık,bir yargıç

Yüce Divan'ın, yeni salonundaki ilk davada, Yargıtay 6'ncı Hukuk Dairesi Başkanı Hasan Erdoğan rüşvet iddiasıyla yargılandı. Yargıtay Başsavcısı ise Yargıtay Başkanı'nın tanık olarak dinlenmesini istediYüce Divan'ın açılışı ilklere sahne oldu. Anayasa değ

Yüce Divan'da ilk sanık,bir yargıç

Yüce Divan'ın, yeni salonundaki ilk davada, Yargıtay 6'ncı Hukuk Dairesi Başkanı Hasan Erdoğan rüşvet iddiasıyla yargılandı. Yargıtay Başsavcısı ise Yargıtay Başkanı'nın tanık olarak dinlenmesini istedi

Yüce Divan'ın açılışı ilklere sahne oldu. Anayasa değişikliğinden sonra yeni yapısına kavuşan Yüce Divan yeni salonunda ilk kez bir davaya baktı. Bu davayla Yüce Divan'da ilk kez bir yüksek yargıç sanık sandalyesine oturdu. İstanbul Ticaret Merkezi ile CNR Fuarcılık arasındaki tahliye davalarında dönemin Yargıtay 6'ncı Hukuk Dairesi Başkanı Hasan Erdoğan'ın rüşvet aldığı iddiasıyla yargılandığı davaya başlandı. Duruşmaya, Erdoğan ile avukatı Bülent Acar ve CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem ile avukatları katıldı. Duruşmada Başsavcılık makamını Yargıtay Başsavcısı Hasan Erbil ile iki Yargıtay Savcısı temsil etti. İlk kez sanıkla savcının fiziken aynı yükseklikte bulunduğu duruşmada, Erdoğan'ın avukatı, soruşturmanın yetkisiz bir adalet müfettişi tarafından yürütüldüğünü, bu nedenle delillerin 'yasak delil' olduğunu savundu. Bu durumu, "Zehirli ağacın meyvesi de zehirli olur" sözüyle özetleyen Acar, yasal delillerin ayıklanarak davaya devam edilmesini, yayın yasağı getirilmesini istedi. Heyeti, talepleri oybirliğiyle reddetti. Rüşvet iddialarıyla sanık sandalyesine oturan Erdoğan savunmasında şöyle dedi:

'ONURUM KIRILDI'

"Yargıtay'da tüm kararlar oybirliği ile alındı. Dava tarafları bana ulaşıp randevu almaya çalıştılar ama reddettim. Durumu heyetime de aktardım. Rüşvet almak iddiayla yargılanmaktan onurum kırıldı. Karşınızda bulunmaktan derin üzüntü duyuyorum. Bana ıstırap veriyor. İddianame yerine geçen belgede kimliği belirlenemeyen ve paraya benzer bir şeyler aldığından söz edilen kişi ben değilim. Böyle olsaydı görevlilerin suçüstü yakalaması gerekirdi."

SÜRPRİZ TANIK TALEBİ

Duruşma sonunda Başsavcı Erbil, Yargıtay 6'ncı Hukuk Dairesi'nin kararında imzası bulunan yüksek yargıçların tanık olarak dinlenmesini istedi. Erbil bu kapsamda, Erdoğan'ın başkanı olduğu dönemde heyette olan ve halen Yargıtay Başkanı olan Nazım Kaynak'ın tanık sıfatıyla çağrılmasını talep etti. Heyet talebin sonraki duruşmalarda değerlendirilmesine karar verdi. 17 yargıçtan oluşan Yüce Divan 15 üye ile toplandı. Mahkeme'nin eski Başkanvekili Osman Paksüt, Erdoğan'ın avukatı Acar'ın aynı zamanda kendi avukatı olduğunu belirtip, davadan çekildi. Aralık ayında emekliye ayrılacak olan üye Fettah Oto da izinli olduğu için heyette yer almadı. Duruşma 10 Ocak'a ertelendi.

TAHLİYE DAVASINDA 'YARGIYA RÜŞVET' İDDİASI

Yargıtay 6'ncı Hukuk Dairesi Başkanı Erdoğan'ın "rüşvet aldığı" iddiasıyla yargılanmasına neden olan süreç şöyle işledi: İstanbul Ticaret Merkezi, kiracısı olan CNR Fuarcılık'ın kullanmakta olduğu tesislerden tahliyesi için dava açtı. Dava İstanbul Ticaret Merkezi lehine sonuçlandı. Temyiz incelemesini Yargıtay 6'ncı Hukuk Dairesi yaptı. Daire yerel mahkemenin kararını onadı. Temyiz incelemesi sırasında "yargıda rüşvet soruşturması" başlatıldı. İstanbul'dan Ankara'ya rüşvet amacıyla gönderilen para takip edilirken polisler, paranın Erdoğan'a verildiği yönünde tutanak tuttu. Yargıtay Başkanlık Kurulu'ndan Erdoğan'ın yargılanması gerektiği kararı çıktı. Bu doğrultuda Erdoğan Yüce Divan'da yargılanmaya başladı.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem