Yüce Divan tarihinde bir ilk!

Yargıdaki rüşvet iddialarına ilişkin soruşturmada adı geçen eski Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Başkanı Hasan Erdoğan'ın yargılanmasına başlandı.Anayasa Mahkemesi heyetinin Yüce Divan olarak görev yaptığı davanın ilk duruşması saat 10.00'da başladı. Duruşmaya,

Yüce Divan tarihinde bir ilk!

Yargıdaki rüşvet iddialarına ilişkin soruşturmada adı geçen eski Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Başkanı Hasan Erdoğan'ın yargılanmasına başlandı.

Anayasa Mahkemesi heyetinin Yüce Divan olarak görev yaptığı davanın ilk duruşması saat 10.00'da başladı. Duruşmaya, Erdoğan ve avukatı Bülent Acar ile müdahil Ceyda Zeliha Erem ve avukatları katılıyor.

Yargılamada, iddia makamında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil, Yargıtay Cumhuriyet savcıları Mehmet Reis Koca ve Mehmet Beşir Güven bulunuyor. Duruşmanın başında basın mensuplarının görüntü almasına izin verildi.

15 kişilik Anayasa Mahkemesi heyetinin Yüce Divan olarak görev yaptığı davada, ceza davası prosedürü izleniyor. İlk duruşmada sanık ve avukatlarının usule ilişkin itirazları olursa öncelikle bunlar değerlendirilecek.

Eski Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Başkanı Hasan Erdoğan, eylemine uyan 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun ''rüşvet'' suçunu düzenleyen 252. maddesinin (1) ve (2) numaralı fıkraları uyarınca cezalandırılması ve hakkında aynı kanunun ''belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmayı'' düzenleyen 53. maddesinin uygulanması isteniyor.

TCK'nın, ''rüşvet'' suçunu düzenleyen 252. maddesinin birinci fıkrası, rüşvet alan kamu görevlisinin, 4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını, ikinci fıkrası ise rüşvet alan veya bu konuda anlaşmaya varan kişinin, yargı görevi yapan kişi olması halinde, birinci fıkraya göre verilecek cezanın üçte birden yarısına kadar artırılmasını öngörüyor.

300 BİN DOLAR RÜŞVET

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) ortak olduğu İDTM A.Ş. ile kiracısı Ceyda Erem-CNR Fuarcılık arasındaki tahliye davaları sırasında rüşvet iddiası üzerine soruşturma başlatılmıştı. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş’ın da bir süre tutuklu kaldığı olayla ilgili, İDTM lehine 300 bin dolar rüşvet alarak karar verdiği öne sürülen Yargıtay 6. Hukuk Dairesi eski Başkanı Hasan Erdoğan hakkında soruşturma açıldı. Suç iddiasının ‘’Görev kapsamında’’ olduğu belirlendi ve Erdoğan’ın Yüce Divan’da yargılanması kararlaştırıldı.

Son Anayasa değişikliği ile, Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları, Bakanlar, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkan ve üyeleri, Başsavcılar, Cumhuriyet Başsavcıvekili, HSYK, Sayıştay Başkan ve üyeleri, görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan sıfatıyla Anayasa mahkemesinde yargılanıyor

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem