Yoksulluğun insana yaptırdıkları!

Dünyada yoksulluk nedeniyle artan organ ticareti 50 milyon dolarlık bir iş hacmine ulaştı. Anlatılan hikayeler 'korkunç' ve çoğu zaman kanıtlanması mümkün olmayan hikayeler... 'Yasa dışı' klinikler, 'ahlaksız' doktorlar ve 'insan eti' ticareti yapan küres

Yoksulluğun insana yaptırdıkları!

Dünyada yoksulluk nedeniyle artan organ ticareti 50 milyon dolarlık bir iş hacmine ulaştı. Anlatılan hikayeler 'korkunç' ve çoğu zaman kanıtlanması mümkün olmayan hikayeler... 'Yasa dışı' klinikler, 'ahlaksız' doktorlar ve 'insan eti' ticareti yapan küresel bir şebeke.

Organ Nakli Konusunda Etik Yasal ve Psikososyal Bakış Açıları Avrupa Platformu'ndan Michael Bos'a göre, uluslararası organ trafiği 2008 yılında 50 milyon dolarlık büyük bir iş hacmine ulaştı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ise 2007 yılında tüm dünyada gerçekleşen böbrek naklininin yüzde 5 ile 10 arasında bir oranının yasa dışı organ ticaretiyle gerçekleştiğini tahmin ediyor.

WHO organ trafiğini, kar amaçlı yapılan ya da ulusal sağlık sistemleri dışında yapılan ticari organ nakli başlığı altında tanımlıyor.

İnsanların kaçırılarak zorla organlarının alınması ise küresel trafiğin sadece küçük bir bölümünü oluşturuyor.

Yoksul insanların özellikle de böbreklerini 3 bin ile 15 bin dolar arasında bir fiyata aracılara sattıkları, aracıların da bu organları varlıklı alıcılara 200 bin dolara kadar yükselen fiyatlara sattıkları belirtildi.

WHO'ya göre, dehşet verici bu uygulamanın en yaygın olduğu ülkelerin başında İsrail, Hindistan, Çin, Pakistan, Türkiye ve Kosova geliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem