Yok denen belgeler ortaya çıktı

Genelkurmay'ın, 12 Eylül davasına bakan mahkeme heyetine göndermediği ve “Arşivimizde yok” dediği belgeleri, ATASE Arşivi'nde topladığı ortaya çıktı.Genelkurmay'ın, 12 Eylül cuntasının liderleri emekli orgeneraller Kenan Evren ile Tahsin Şahinkaya hakkınd

Yok denen belgeler ortaya çıktı

Genelkurmay'ın, 12 Eylül davasına bakan mahkeme heyetine göndermediği ve “Arşivimizde yok” dediği belgeleri, ATASE Arşivi'nde topladığı ortaya çıktı.

Genelkurmay'ın, 12 Eylül cuntasının liderleri emekli orgeneraller Kenan Evren ile Tahsin Şahinkaya hakkında açılan davaya bakan mahkeme heyetine göndermediği ve “Arşivimizde yok” dediği 12 Eylül belgelerini, ATASE Arşivi'nde topladığı ortaya çıktı.

Genelkurmay'ın talimatını içeren yazı, ‘kayıp' darbe delillerinin bulunduğu adrese ışık tutuyor. Genelkurmay, 14 Şubat 2012 tarihinde askeri birliklere gönderdiği yazıda, 12 Eylül dönemine dair ellerindeki tüm doküman ve belgeleri Ankara'ya göndermelerini istiyor.

Genelkurmay, her türlü dosya, rapor, mektup, harita, fotoğraf, defter, film, kaset, disket ve mikrofilmin 30 Nisan'a kadar ATASE Daire Başkanlığı'na ulaştırılması emrini veriyor.

“12 EYLÜL'ÜN ORİJİNAL BELGELERİNİ GÖNDERİN”

Tarihi 12 Eylül davasına bakan Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Genelkurmay Başkanlığı'ndan 27 Aralık 1979'da dönemin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'e verilen ‘muhtıra mektubu'nun onaylı bir suretinin gönderilmesini istemişti.

Genelkurmay ise mahkemeye “uyarı mektubuna ilişkin bilgi ve belgeye rastlanılmadığı” cevabını göndermişti. Ancak Genelkurmay'ın mahkemeye “Bulamadık” dediği 12 Eylül belgelerini, 4 Nisan'daki ilk duruşma öncesi tek elde toplamak için harekete geçtiği belirlendi.

Genelkurmay'ın arşiv emri belgesi, ‘delil transferini' gözler önüne seriyor. Belge, Gelibolu'daki 2. Kolordu Komutanlığı'na ait. 13 Mart tarihli belge, Genelkurmay Başkanlığı'nın 14 Şubat tarihli ve “12 Eylül Dönemi Arşivi” konulu emri üzerine hazırlanmış.

Söz konusu belgeden Genelkurmay'ın, 12 Eylül 1980 dönemi öncesi ve sonrasına ait her türlü evrakı, Ankara'daki Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt (ATASE) Daire Başkanlığı Arşivi'nde topladığı, bu doğrultuda askeri birlik, karargah ve kurumlara belirtilen döneme ilişkin belgeleri göndermeleri talimatını verdiği anlaşılıyor.

2. Kolordu Kurmay Başkanı Kurmay Albay Selami Cinbat'ın imzasının bulunduğu belgede, Genelkurmay'ın, tüm belgelerin orijinal ve asıllarının 30 Nisan 2012 tarihine kadar ATASE Başkanlığı'na gönderilmesini istediği ifade ediliyor.

DOĞRUDAN ATASE'YE GÖNDERİLECEK

Genelkurmay'ın 14 Şubat 2012 tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na, K.K.Komutanlığı'nın 23 Şubat'ta 1'inci Ordu Komutanlığı'na, 1'inci Or. Komutanlığı'nın 6 Mart'ta 2'nci Kolordu Komutanlığı'na ve 2'nci Kor. Komutanlığı'nın da 13 Mart'ta kendisine bağlı birliklere gönderdiği “12 Eylül Dönemi Arşivi” konulu yazılı emirde şöyle deniliyor:

“12 Eylül 1980 dönemine (öncesi ve sonrası) ait sıkıyönetim evrakı ile bu döneme ilişkin diğer evraklar Gnkur. ATASE D.Bşk.lığı Arşivinde toplanacaktır. Gönderilmesi gereken söz konusu evrak ile ilgili olarak; ‘Gizli' gizlilik derecesinin üzerindeki evrak ilgili makam tarafından ‘gizli' veya altında bir gizlilik derecesine düşürülecek ya da mevcut gizlilik derecesi korunarak ilgili arşivde saklanmaya devam edilecektir.

Tüm belgelerin orijinal ve asılları gönderilecektir. Evrakın tıpkıçekimi veya başka bir kopya biçimi gönderilmeyecektir. Hukuksal bir dava veya süreç nedeni ile ilgili makamda bulundurulması gereken evrak ise söz konusu hukuksal sürecin bitiminde Gnkur. ATASE D. Bşk.lığı Arşivine sevk edilecektir.

Bu kapsamda, varsa belirtilen döneme ilişkin her türlü evrakı (dosya, rapor, mektup, harita, fotoğraf, defter, film, kaset, disket, mikrofilm/mikrofiş vb.) ilgi (a) Yönerge'nin 6'ncı bölüm esasları doğrultusunda envanter listelerini hazırlayarak, Tug. K.lıkları, kendi ikinci kademe arşiv kısımları aracılığıyla 30 Nisan 2012 tarihine kadar doğrudan Gnkur. ATASE D.Bşk.lığı'na gönderecek ve Kor. K.lığına bilgi verecektir. A. K.lıkları ve Bağ. Brl. K.lıkları ise Gnkur. ATASE D. Bşk.lığına gönderilmek üzere Kor. K.lığı'na göndereceklerdir.

Anılan döneme ait yukarıda belirtilen özellikleri taşıyan herhangi bir evrakın olup olmadığı durumu ile Gnkur. ATASE D. Bşk.lığı Arşivine gönderilme durumu, birlik komutanlıklarınca 17 Nisan 2012 tarihine kadar Kor. K.lığına bildirilecektir.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem