Yılan'ın başına ödül verilecek

50 PKK liderinin yakalanmasını sağlayanlar paraya boğulacak. İşte konulan ödüllerİçişleri, 50 PKK liderinin yakalanmasını sağlayanlara 100 bin ila 4 milyon lira arasında ödül verecek. Murat Karayılan, Cemil Bayık, Sabri Ok ve Fehman Hüseyin için 4’er mily

Yılan'ın başına ödül verilecek

50 PKK liderinin yakalanmasını sağlayanlar paraya boğulacak. İşte konulan ödüller

İçişleri, 50 PKK liderinin yakalanmasını sağlayanlara 100 bin ila 4 milyon lira arasında ödül verecek. Murat Karayılan, Cemil Bayık, Sabri Ok ve Fehman Hüseyin için 4’er milyon lira değer biçildi.

İçişleri Bakanlığı’nın Başbakanlığa gönderdiği terörle mücadelede uygulanacak ödül yönetmeliği taslağının ayrıntıları belli oldu. PKK’nın 20’si Avrupa’da bulunan 50 kişilik lider kadrosunun tek tek isimlerinin sayıldığı taslakta, ödül miktarı en yüksek devlet memuru olan Başbakanlık Müsteşarı’nın maaşının katları oranında hesaplanacak. Murat Karayılan, Cemil Bayık, Sabri Ok ve Fehman Hüseyin gibi isimleri yakalatana 4 milyon lira olan üst rakamdan ödeme yapılacak.

Bölge sorumlusuna 2 milyon
Lider kadro listesinde ödül alt sınırı 2 milyon TL olarak belirlenirken, anlık istihbarat sağlayanlara ödenecek rakam ise İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı’nın başkanlığını yapacağı 7 kişilik komisyonda belirlenecek. İhbarın ardından yapılan operasyonda elde edilen başarıyla ödül miktarı doğru orantılı olacak. Bu tür olaylarda verilecek ödül miktarının üst sınırı ise 100 bin TL olacak. CIA benzeri uygulama, taslağın Başbakanlık tarafından onaylanmasının ardından PKK ile mücadelede de kullanılacak. Başbakanlık’ta bekleyen taslağın ekli listesinde İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenen 50 terörist liderinin ismi yer alıyor. Taslağa göre 20’si Avrupa’da 30’u kamplarda bulunan teröristlerin yakalanmasını sağlayanlara 4 milyon liraya kadar ödeme yapılacak. Bu rakam listesinin ilk sıralarında; KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan, KCK Yürütme Konseyi Üyesi Cemil Bayık, Duran Kalkan, HPG Anakarargah Komutanı Fehman Hüseyin ile Oslo görüşmelerine katılan Mustafa Karasu, Sabri Ok ve Zübeyir Aydar gibi isimler yer alıyor. Alt sınır olan 2 milyon liralık ödülün ise örgütün bölge sorumluları ile Avrupa’da faaliyet gösteren birim yöneticileri için olduğu belirtiliyor.

Anlık istihbarata 100 bin lira
Taslağa göre, olay bazında gelen anlık istihbarat bilgileri için ise verilecek ödül miktarını operasyonu yapan birim Ödül Komisyonu’na önerecek. İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı’nın başkanlığını yapacağı ve 3 emniyet 3 de jandarma personelinden oluşan 7 kişilik komisyonun onayı alındıktan sonra teröristi yakalatana ödeme yapacak.

Komisyonun onaylayacağı ödül miktarı ise 100 bin TL ile sınırlandırılacak. İhbarın ardından gerçekleştirilen operasyonlarda elde edilen başarı ödül miktarı ile doğru orantılı olacak. İhbarı yapan vatandaşın kimliğinin gizlenmesi ise ana prensip olarak görülecek. Gerek duyurulursa, farklı bir ilde farklı bir kimlikle yaşayabilme imkanı tanınacak.

SADDAM VE BİN LADİN’İ CIA BÖYLE YAKALAMIŞTI
Terörle Mücadele Kanunu’nun 19’uncu Maddesi’ne atıf yapılarak hazırlanan ödül yönetmeliği taslağı Amerika’da başarıyla uygulanan suçluyu yakalatan veya kimliğini bildireni ödüllendirme yöntemiyle büyük benzerlik taşıyor. Amerika aynı yöntemi Irak’a girdiğinde Saddam Hüseyin ile oğulları Uday ve Kusay için de kullanmıştı. Uday ve Kusay öldürüldükten sonra Saddam Hüseyin’in için konulan ödül 25 milyon dolara çıkarılmıştı. Bu uygulamayla özellikle terörle mücadelede büyük mesafe kateden CIA, son olarak El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in ihbarı karşılığında aile boyu Amerikan vatandaşlığı ve 25 milyon dolar para ödülü verileceğini açıklamıştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem