YGS sınavı tarih oluyor!

 Dershanelerin kapatılması tartışması devam ederken Milli Eğitim Bakanlığı, dershanelere gerek kalmayacak sınav sistemi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. MEB, TÜBİTAK, YÖK ve ÖSYM’nin yürüttüğü çalışma kapsamında üniversiteye giriş sistemi de 2 yıl içind

YGS sınavı tarih oluyor!

 

Dershanelerin kapatılması tartışması devam ederken Milli Eğitim Bakanlığı, dershanelere gerek kalmayacak sınav sistemi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. MEB, TÜBİTAK, YÖK ve ÖSYM’nin yürüttüğü çalışma kapsamında üniversiteye giriş sistemi de 2 yıl içinde değiştirilecek.

İKİ AYDA BİR SINAV

Vatan gazetesinin haberine göre,  çalışmalar 2014 yılı ortalarında netleştirilecek. Çalışmaya göre, üniversiteye girişte ikili uygulanan YGS ve LYS’den YGS 2015 yılında son kez yapılacak ve kaldırılacak. Çalışmalar kapsamında 2015 yılında YGS’nin yapılmaması da değerlendiriliyor. YGS yerine “LYS” yapılacak. Ancak tek sınav olarak “LYS”nin formatı değiştirilecek. Çalışmalarda ele alınan ilk modele göre öğrencilerdeki “tek sınav sıkıntısını” yok etmek amacıyla 2 ay aralıklarla toplam 5 dersten sınav uygulanacak ve öğrenci en yüksek notu aldığı sınav ile üniversiteye başvurusunu yapabilecek.

YIL SONU YAZILILARI

Yine çalışmalarda ele alınan ikinci modele göre de, lisede her yıl öğrenci sene sonu yazılılara girecek. Lise 1,2,3 ve 4. sınıflarda merkezi yazılılara girecek öğrencilerin ders durumları da ölçülecek ve çıkan puana göre öğrenciler üniversiteleri tercih edebilecek. Model hayata geçirilirse liselerde, Matematik, Geometri, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya gibi derslerin yazılıları merkezi olarak yapılacak. Her öğrencinin aldığı puan bir merkezde depolanacak.

Sınavlarda çoktan seçmeli testlerin yanında kısa açık uçlu sorular da sorulacak. Fen-Edebiyat fakültelerindeki bazı bölümler gibi tam olarak bir mesleğe yönelik olmayan bölümler için taban puanlar kaldırılacak ve isteyen öğrenci kayıt yaptıracak. Özellikle işletme, bazı mühendislikler gibi alanlarda fakülteler öğrencilerini kendileri seçebilecek.

Öğrencilerin ders dışı aktiviteleri ve katıldıkları etkinliklerdeki başarıları da bir puanlama sistemiyle öğrencinin dosyasına işlenecek. Bu puanlar üniversitelere başvurularda esas alınacak.

Kapısında yığılma olan ODTÜ, Boğaziçi, Hacettepe, İTÜ, Ankara gibi üniversiteler için ise sene içi sınavlardan alınan notları da hesaba katan yeni bir seçme sınavı yapılması da çalışmalar kapsamında değerlendiriliyor.

PARA CEZASI YOK

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, dershaneleri cebren kapatmayacaklarını, MEB’in garantisi altında olmayan bir yere vatandaşın çocuğunu göndermek istemesi durumunda buna engel olmayacaklarını, yazıldığı gibi bir para cezasının söz konusu olmadığını söyledi. Tekin, “Vatandaşlar Milli Eğitim Bakanlığı’nın garantisi altında olmayan, denetlenmeyen, hizmet kalitesi ölçülmeyen bir birime çocuğunu göndermek istiyorsa, çocuklarınızı nereye gönderdiğinizle ilgili kimse karışmayacak. Kimseye para cezası uygulamak gibi bir şey yok."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem