Yeniden düzenleniyor!

Hali hazırda araçların vergisi motor gücü ve aracın yaşına göre hesaplanıyor. Büyük motorlu taşıtlar için çok, küçük motorlular ise az vergi ödeniyor.Fakat artık öyle hesaplanmayacak. Maliye Bakanlığı'nın Meclis'e sunduğu bütçe kanun tasarısında çarpıcı b

Yeniden düzenleniyor!

Hali hazırda araçların vergisi motor gücü ve aracın yaşına göre hesaplanıyor. Büyük motorlu taşıtlar için çok, küçük motorlular ise az vergi ödeniyor.

Fakat artık öyle hesaplanmayacak. Maliye Bakanlığı'nın Meclis'e sunduğu bütçe kanun tasarısında çarpıcı bir detay yer aldı. Bakanlık, Özel Tüketim Vergisi ve Motorlu Taşıtlar Vergisi için yeni bir standart getirmeyi teklif etti. Kriter, "Kirlettiğin kadar öde"…

Otomobil veya ağır vasıtaların egzozundan çıkan karbondioksit miktarı, o araç için ne kadar vergi ödeneceğini gösterecek.

Otomobil veya ağır vasıtaların egzozundan çıkan karbondioksit miktarı, o araç için ne kadar vergi ödeneceğini gösterecek.

Detay: Buna göre en çok vergiyi dizel araç sahipleri ödeyecek. Çünkü karbondioksit salınımı en yüksek araçlar, dizeller. İkinci sırada benzin. Üçünsü sırada ise LPG yer alıyor...

Eski nesil teknolojiye sahip dizel araçlar için durum çok daha vahim. Çünkü bir arabadan çok kömür sobası gibi etrafı sise dumana boğuyorlar.

Detay 2: Yeni sistemde büyük araç sahiplerinin ödeyeceği vergiler yine yüksek olacak. Mesela aracınız dizel yakan bir jip ise, benzin tüketen jip'lerden daha fazla verginiz olacak, bu durum dizelin avantajını azaltacak.

Avrupa ülkelerinde yıllardır uygulanan bu vergi sistemi sayesinde çevre konusunda önemli mesafe kat edildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler