Yavru vatan ile diplomatik kriz!

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği, 17 Haziran Cuma günü Türkiye'ye gitmek üzere Ercan Havaalanı'nda VIP geçişi sırasında Büyükelçilik görevlisi iki diplomatın geçişine izin verilmediğini açıkladı.Elçilik, "Muhtemelen görevli polis memurunun protokol mevzu

Yavru vatan ile diplomatik kriz!

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği, 17 Haziran Cuma günü Türkiye'ye gitmek üzere Ercan Havaalanı'nda VIP geçişi sırasında Büyükelçilik görevlisi iki diplomatın geçişine izin verilmediğini açıkladı.

Elçilik, "Muhtemelen görevli polis memurunun protokol mevzuatı ve uygulamaları hakkındaki bilgi eksikliğinden kaynaklanan durumun, bazı basın yayın organlarında, çarpıtılarak yer aldığını ve gerçek dışı yorumlarda bulunulduğunu, bu durumun üzüntüyle karşılandığını" bildirdi.

Türkiye Lefkoşa Büyükelçiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, "Büyükelçilik mensuplarımızın teamüllerin dışında muhatap kalarak mağdur oldukları bu tür uygulamaların tekrarlanmaması amacıyla KKTC Dışişleri Bakanlığı nezdinde yazılı girişimde bulunulmuştur" denildi.

Büyükelçilikten konuya ilişkin yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"17 Haziran 2011 tarihinde Türkiye'ye gitmek üzere Ercan Havaalanı VIP salonuna gelen Büyükelçiliğimizde görevli iki diplomatın şahsi bagajları, olağan uygulama çerçevesinde X-ray tarama cihazından geçirilmiştir. Bilahare, görevli polis memurunca bagajların açılması istenmiştir. Büyükelçiliğimiz mensuplarının bagajın içeriğine ilişkin bilgi vermeleri ve kendilerinin KKTC'de görevli diplomat olduklarını hatırlatarak, bizzat diplomatik pasaportlarını ibraz etmelerine rağmen, ilgili polis memuru bagajın açılması yönünde ısrarcı davranmış, mensuplarımızın kapıdan geçişine izin vermemiştir.Büyükelçilik mensuplarının ve çantalarının geçişi, ancak olay yerine bilahare intikal eden polis amirinin müdahalesiyle sağlanmıştır. Bilindiği üzere, 1961 tarihli 'Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi'nin 36. Maddesi ve KKTC'de yürürlükte olan 28/1983 sayılı 'Diplomatik Hak, Dokunulmazlık ve Ayrıcalıklar Yasası'nın 4. Maddesi esas olarak 'diplomatik ajanın' kişisel bagajının aranamayacağı hükmünü içermektedir. Büyükelçilik mensuplarımızın teamüllerin dışında muhatap kalarak mağdur oldukları bu tür uygulamaların tekrarlanmaması amacıyla KKTC Dışişleri Bakanlığı nezdinde yazılı girişimde bulunulmuştur.

17 Haziran 2011 tarihinde Ercan Havaalanı VIP Salonunda vuku bulan olay yukarıda bahsedilen çerçevede gerçekleşmiş olup, muhtemelen görevli polis memurunun protokol mevzuatı ve uygulamaları hakkındaki bilgi eksikliğinden kaynaklanan durumun, bazı basın yayın organlarında, çarpıtılarak yer alması ve gerçek dışı yorumlarda bulunulması üzüntüyle karşılanmıştır."

KKTC'de polis teşkilatının bağlı olduğu Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı da (GKK), Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği'nde görevli iki diplomatın cuma günü Ercan Havaalanı'ndan VIP statüsünde geçişi esnasında bavullarının aranmak istenmesi ile ilgili olarak Polis Genel Müdürlüğü'nce gerekli soruşturmanın başlatıldığını açıkladı.

GKK Basın Bürosu'ndan yapılan yazılı açıklamada, iddiaların muhtelif gazetelerde yer aldığına da dikkat çekilerek, "Diplomatik statü sahibi kişiler ile ilgili düzenlemeler çok taraflı Viyana Sözleşmeleri ile düzenlenmiştir. Ercan Havaalanı'ndan geçiş sırasında sözleşme hükümlerinin bilinmemesinden kaynaklandığı anlaşılan üzücü hadise ile ilgili Polis Genel Müdürlüğü tarafından gerekli soruşturma başlatılmıştır" denildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem