YAŞ öncesi flaş iddia

Komuta kademesinin yeniden şekilleneceği kritik YAŞ'a 24 saat kala Jandarma Genel Komutanı Org. Bekir Kalyoncu'nun Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilmeyeceği iddiası Ankara kulislerini hareketlendirdi. Teamüllere göre; Kara Kuvvetleri Komutanlığına Or

YAŞ öncesi flaş iddia

Komuta kademesinin yeniden şekilleneceği kritik YAŞ'a 24 saat kala Jandarma Genel Komutanı Org. Bekir Kalyoncu'nun Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilmeyeceği iddiası Ankara kulislerini hareketlendirdi. Teamüllere göre; Kara Kuvvetleri Komutanlığına Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu'nun ardından Orgeneral Kalyoncu'nun atanması bekleniyordu. Ancak hükümetin Kalyoncu'nun bu göreve atanmasına sıcak bakmadığı iddia edildi. Kalyoncu'nun çözüm süreciyle ilgili bir raporunun hükümette sıkıntı yarattığı ileri sürüldü. Dün kamuoyunda dillendirilen bu iddialara gün boyu taraflardan herhangi bir açıklama gelmedi. Kalyoncu'nun atama yerine emekli edilmesi durumunda, diğer kıdemli komutanlar arasında tercih yapılacak. Kara Kuvvetleri için EDOK Komutanı Org. Servet Yörük ile Genelkurmay 2. Başkanı Hulusi Akar'ın ismi öne çıkıyor. YAŞ'ta Kara Kuvvetleri Komutanı olacak isim teamüllere göre iki yıl sonra Genelkurmay Başkanlığı'na yükseliyor.

YAŞ öncesi Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel de dün 10 dakikalık sürpriz bir görüşme gerçekleştirdi. Orgeneral Özel, Cumhurbaşkanı Gül tarafından da kabul edildi. Görüşmelerde kuvvet komutanı atamalarının değerlendirildiği öğrenildi.

ATAMA ZİRVESİ

Bu yıl üç kuvvet komutanın da ikişer yıllık görev süresi doluyor. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten'in teamüllere göre emekliye ayrılmaları bekleniyor. Ancak çok sayıda generalin tutuklu olması, yerlerine atanacak isimler konusunda fazla seçenek bulunmaması nedeniyle Hava ve Deniz Kuvvet komutanlarının görev sürelerinin uzatılması değerlendiriliyor.

AÇIKLAMA PAZAR

YAŞ toplantısı 3 Ağustos'ta sona erecek. Şura'da alınan kararlar, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onaylamasının ardından Pazar günü kamuoyuna açıklanacak.

YAŞ İKİ EKSİKLE TOPLANACAK

Üç gün sürecek olan YAŞ'a Başbakan Erdoğan ile Orgeneral Özel'in yanısıra, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) Komutanı Orgeneral Servet Yörük, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş ve Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay katılacak.

Ergenekon davasında hakkında tutuklama kararı çıkan ve GATA'da tedavisi süren YAŞ üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler ile tutuklu YAŞ üyesi Orgeneral Bilgin Balanlı ise toplantıda yer alamayacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem