Yarın Türkiye'de seçim günü! Bunlara dikkat

Türkiye, 25. dönem milletvekillerini belirlemek için yarın sandık başına gidecek.Saat 08.00’de başlayacak olan oy kullanma işlemi 17.00’de sona erecek. Genel seçimde 53 milyon 741 bin 838 seçmen, 174 bin 240 sandıkta oy erecek.SEÇMEN BİLGİ KARTI: Nerede v

Yarın Türkiye'de seçim günü! Bunlara dikkat

Türkiye, 25. dönem milletvekillerini belirlemek için yarın sandık başına gidecek.

Saat 08.00’de başlayacak olan oy kullanma işlemi 17.00’de sona erecek. Genel seçimde 53 milyon 741 bin 838 seçmen, 174 bin 240 sandıkta oy erecek.

SEÇMEN BİLGİ KARTI: Nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağımız adreslerimize gönderilen seçmen bilgi kâğıdında yer alacak. Bilgi kâğıdı gelmeyen vatandaşlar oy kullanacağı yeri ve sandık numarasını YSK’nın internet sitesindeki sorgulamadan öğrenebilecek.

KİMLİĞİNİZİ UNUTMAYIN: Oy verme günü yanınıza Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport gibi resmi nitelikteki belgeyi almayı unutmayın.

PUSULA İLE KABİNE GİDİN: Sandık görevlisinin verdiği birleşik oy pusulası, zarf ve mührü alarak oyunuzu kullanmak üzere kabine geçin.

MÜHRÜ TAŞIRMAYIN: Mührü, oy vereceğiniz partinin logosunun ya da bağımsız adayın isminin altında bulunan tercih dairesinin dışına taşırmayın.

ZARFA KOYUP SANDIĞA ATIN: Oyunuzu kullandıktan sonra birleşik oy pusulasını, mühürlediğiniz yer dışta kalacak şekilde katlayarak zarfa koyup sandığa atın ve sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısına imzanızı atın.

ÇOĞALTILAN OY CETVELİ TEMSİLCİYE VERİLECEK

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Toplantı Salonu’nda basın mensuplarını bilgilendirmek amacıyla sandık kurularak, oy verme, sayım ve döküm ile sandık başı iş ve işlemleri konusunda örnek uygulama yapıldı. Yenimahalle İlçe Seçim Kurulu Müdürü Mustafa Karabulut, sandık kurulu başkanı ile sandık kurulu üyelerinin sabah erken saatlerde oy verme yerinde görev alacaklarını söyledi. Kimlik belgesiz, fotokopi kimlikle oy kullandırılmayacağını belirten Karabulut, kimsenin başkasının yerine oy kullanamayacağını da ifade etti. Oy verme işleminin sona ereceği saat 17.00’de sayım döküm işlemlerine geçileceğini, sandıkların açılıp sayım döküm cetvellerinin boş olduğunun müşahitlere gösterileceğini anlatan Karabulut, açılan oy pusulalarının da salondakilere gösterildikten sonra sayılarak, cetvellere işleneceğini bildirdi. Sonuçların çoğaltılacağını, birinin duvara asılacağını, diğerlerinin de siyasi parti temsilcilerine verileceğini dile getiren Karabulut, sandık kurulundan kurayla belirlenen 2 kişiyle sandık kurulu başkanının torbayı ilçe seçim kuruluna teslim edeceğini aktardı.

SEÇİMDE KİMLER OY KULLANAMAYACAK?

-İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Adres Kayıt Sistemi’nde (MERNİS) yer almayanlar.

-Haklarında kısıtlama kararı kesinleşenler.

-Kamu hizmetlerinden yasaklı olanlar.

-Silah altında bulunan er ve erbaşlarla askeri öğrenciler.

-Taksirli suçlar dışında, kasıtlı suçlardan cezaevinde bulunan hükümlüler.

ZARFA BAŞKA BİR ŞEY KOYMAYIN

12 Haziran 2011 Genel Seçimi’nde sandık başına giden 43 milyon 738 bin 663 seçmenden 970 bin 242’sinin oyu geçersiz sayıldı. YSK ve siyasi partiler, yarın yapılacak seçimde geçersiz oyları minimize etmek için yoğun çalışma yürüttü. Bu kapsamda seçimde görev yapacak personeli sıkı bir eğitimden geçiren YSK, seçmeni bilinçlendirmek için de kamu spotları, afiş ve broşürler hazırladı. YSK, vatandaşların oy kullanırken dikkat etmeleri gereken başlıkları şöyle sıraladı:

-Oy pusulalarını sandık kurullarınca verilen çift mühürlü zarfa koyun.

-Birden fazla siyasi partiye ya da bağımsız adaya ayrılan bölüme mühür basmayın.

-Oy pusulasına imza atmayın, herhangi bir işaret koymayın.

-Yırtılan birleşik oy pusulaları geçerli olmayacak.

-Zarfın içine oy pusulası dışında bir şey koymayın.

-Oy pusulasının arkasında sandık kurulu mührü bulunmalıdır. Bu mühür bulunmayan oy pusulaları geçersiz sayılacak.

BUGÜN 18.00’E KADAR MİTİNG YAYINLANABİLECEK

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçim yasaklarında değişiklik yaptı. AK Parti’nin “Yayın yasakları genelgesinde yer alan saat belirsizliği giderilsin” başvurusunu değerlendiren YSK, televizyonların bugün saat 18.00’e kadar siyasi partilerin miting programlarına yer verebileceğini bildirdi.

YSK’nın söz konusu kararı RTÜK tarafından şöyle duyuruldu: “YSK’nın 2 Haziran tarihli kararında, yayın yasakları 5 Haziran 2015 Cuma gecesi (dün gece) saat 24.00’ten itibaren başlayıp oy verme günü olan 7 Haziran 2015 Pazar günü YSK tarafından açıklanacak saate kadar sürecektir. Bu süre zarfında televizyon ve radyolar ile her türlü yayın organları tarafından siyasi reklam, seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yayın yasağı kapsamındadır. Miting yayınları ise 6 Haziran 2015 Cumartesi günü saat 18.00’e kadar yapılabilecektir.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler