Yarı başkanlık için tarih verdi!

 Prof.Dr. Burhan Kuzu: "Önümüzdeki yıl Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilecek. Böylece fiilen yarı başkanlık sistemine geçilecek. Bu sisteme sıcak bakanlar daha çok. TBMM'den de destek bulabiliriz" diye konuştu.TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti

Yarı başkanlık için tarih verdi!

 Prof.Dr. Burhan Kuzu: "Önümüzdeki yıl Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilecek. Böylece fiilen yarı başkanlık sistemine geçilecek. Bu sisteme sıcak bakanlar daha çok. TBMM'den de destek bulabiliriz" diye konuştu.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Burhan Kuzu, parti olarak başkanlık sistemi tercihlerinden vazgeçmediklerini, ancak kamuoyundan ve muhalefet partilerinden destek alabileceği için yarı başkanlık sistemini gündeme getirdiklerini söyledi. Kuzu; yarı başkanlık modelinin, "başkanlık sistemi öncesi bir geçiş dönemi" olabileceğini belirtti.

Türkiye gazetesine konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Kuzu; 2014 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçileceğini, böylece fiilen yarı başkanlık sistemine geçileceğini kaydetti.

Kuzu, şunları söyledi: "Halk tarafından seçilen bir cumhurbaşkanı ile başbakan arasında ileride problem çıkabilir. Örneğin yüzde 25 oyla koalisyon ortağı başbakan ile, halkın oyunun yüzde 80'ini almış bir cumhurbaşkanı arasında problem çıkabilir. Kaldı ki geçmişte TBMM tarafından seçilen cumhurbaşkanları ile başbakanlar arasında bile problemler yaşandı. Turgut Özal ile Yıldırım Akbulut, Süleyman Demirel ile Tansu Çiller ve Mesut Yılmaz'ın başbakanlıkları dönemindeki gibi... O sebeple Sayın Başbakan diyor ki; başkanlık sistemini muhalefet istemiyorsa yarı başkanlık yapalım."

Kuzu, yarı başkanlık sistemine sıcak bakanların daha çok olduğunu belirterek, bu yönde yapılacak bir anayasa değişikliğine muhalefet partilerinin bazı milletvekillerinden destek gelebileceğini dile getirdi. Yarı başkanlık sistemine Anayasa'da yapılacak küçük bir düzenleme ile geçmenin mümkün olduğunu da söyleyen Kuzu; Anayasa'nın 101. maddesinde "Cumhurbaşkanının, varsa partisiyle bağı kesilir" ifadesinin, "kesilmez" şeklinde düzenlenebileceğini, ya da tümden kaldırılabileceğini söyledi. Kuzu, yarı başkanlık sistemine geçilmesi durumunda Cumhurbaşkanı'nın yetkilerini düzenleyen 104. maddede bir değişikliğin ise şart olmadığını söyledi. Cumhurbaşkanı'nın Bakanlar Kurulu'na başkanlık etmesiyle ilgili fıkraya, "İsterse başkanlık edebilir" gibi bir ifade eklenebileceğini de belirten Kuzu; mevcut yetkilerin de yarı başkanlık sistemi açısından bir sıkıntıya sebep olmayacağını söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler