Van ve Erciş eğitime yarın başlıyor

 Deprem sonrası yapılan çalışmaları gözden geçirmek üzere Van'a gelen Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, yaptığı incelemelerin ardından Van Valiliği'nde basın toplantısı düzenledi. Van Valisi Münir Karaloğlu ve AK Parti Van milletvekilleri Mustafa Bilici v

Van ve Erciş eğitime yarın başlıyor

 

Deprem sonrası yapılan çalışmaları gözden geçirmek üzere Van'a gelen Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, yaptığı incelemelerin ardından Van Valiliği'nde basın toplantısı düzenledi. Van Valisi Münir Karaloğlu ve AK Parti Van milletvekilleri Mustafa Bilici ve Fatih Çiftçi'nin de katıldığı toplantıda konuşan Atalay, her konuda acele ettiklerini, bu mevsimde de kalıcı konutların devam ettiğini belirtti.

"KÖYLERDE YERLEŞTİRMELER TAMAMLANDI"

Şu ana kadar Van'a 17 bin konteyner geldiğini ve köylerde yerleştirmelerin tamamlandığını ifade eden Atalay, "Van'da normalde 6 bin konteynere ihtiyaç vardı. Ancak 9 Kasım depremi ihtiyaçları artırdı ve bu sayıyı 12 bin 500'e çıkarttı. Van merkezde 22 yerde konteyner kent kuruluyor. 8 Ocak'a kadar da yerleştirmeleri tamamlamayı planlıyoruz." diye konuştu.

Erciş'te ve köylerde hasar tespit listelerinin askıya çıktığını ve itiraz sürelerinin birkaç gün içerisinde tamamlanacağını, Van merkez listesinin ise askıya çıktığını ifade eden Atalay, şöyle dedi: "Yapılan itirazlardan sonra 400 kişilik teknik ekibimiz hasarlı yapılarda tekrar incelemelerini yapacak. Ağır hasarlı konutların tamamını TOKİ yapacak. Yapılacak konutların sahipleri için kredilendirme yapılacak. 2 yıl ödemesiz, 20 yıl faizsiz geri ödemeli olacak. Ağır hasarlı iş yerleri ile ilgili çalışmaları ise hala devam ediyor. Orta hasarlı binalarda da 2 yıl ödemesiz, 10 yıl vadeli olarak 15 bin TL vereceğiz. Yapılacak konutları mutlaka biz yapacağız. Az hasarlı binalara ise bin 200 TL hibe vereceğiz."

"3 BİN 984 YENİ KONUTUN İHALESİ YAPILDI, 15 BİN KONUT İÇİN BAKANLIĞA YAZI YAZILDI"

Deprem öncesinden, yapımı devam eden bin 708 konutun hızla tamamlandığını da ifade eden Beşir Atalay, 3 bin 984 yeni konutun ise ihalesinin yapıldığını kaydetti. 15 bin konutun yapımı için de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yazı yazdıklarını sözlerine ekleyen Beşir Atalay, "Şehir taşınmayacak. Kalıcı konutları zemini sağlam yerlere yaptırmak istiyoruz. Mevcut şehir kalacak. Ağır hasarlı çok sayıda bina var. Yıkılması gereken binaları tereddüt etmeden yıkacağız. Ayrıca, çok fazla yer işgal eden kamu binalarını da şehir dışına kaydırmayı düşünüyoruz." diye konuştu.

Üniversitenin, hızla eski günlerine dönmesi için 67 milyon TL, valilik ve diğer kurumlara ise 96 milyon 500 bin TL kaynak gönderildiğini söyleyen Atalay, şöyle devam etti: ''Yardım hesabında toplanan 302 milyon 400 bin TL'dir. Bunları da her seferinde sizlere açıklıyorum. Başbakanlık hesabında 203 milyon, Diyanet İşleri Başkanlığı'nda 35 milyon, Kızılay hesabında da 64 milyon 400 bin TL'dir, 1 Ocak 2012 tarihi itibarıyla, yani bugün itibarıyla. Şu ana kadar deprem için, acil yardım ödenekleri de dahil olmak üzere gönderilen konteyner vs., toplamda 646 milyon TL'dir. Bu arada, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hesabında toplanan parayla Van'a yeni camiler yapacak."

"ORADA VATANDAŞLARIMIZLA İLGİLİ YAPILACAK BOYUTLAR VAR, ONLARI YAPACAĞIZ"

Basın toplantısında gazetecilerin sorularını da cevaplayan Atalay, bir gazetecinin, Irak sınırındaki olayla ilgili sorusu üzerine, bugünkü haberlerin Van ve depremle ilgili olmasını istediğini belirterek, ''Orayla ilgili bir iki cümle söylersem, depremin yerine o geçecek. Başka bir zaman size o konuda söyleyeceğim çok şey var. İnşallah çok şey yapacağız orada. Ben 1 hafta sonra tekrar gideceğim. Çalışıyor valimiz. Orada vatandaşlarımızla ilgili yapılacak boyutlar var, onları yapacağız.'' diye cevap verdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler