Van niye afet bölgesi ilan edilmedi

Van art arda depremlerle sarsılırken Habertürk sık sık gündeme getirilen “Van neden afet bölgesi ilan edilmedi” sorusuna yanıt aradıBaşbakanlık yetkilileri, “900 bin kişinin hayatını olumsuz etkileme endişesiyle afet bölgesi ilan etmediklerini ancak afet

Van niye afet bölgesi ilan edilmedi

Van art arda depremlerle sarsılırken Habertürk sık sık gündeme getirilen “Van neden afet bölgesi ilan edilmedi” sorusuna yanıt aradı

Başbakanlık yetkilileri, “900 bin kişinin hayatını olumsuz etkileme endişesiyle afet bölgesi ilan etmediklerini ancak afet bölgelerine yapılan tüm yardımların yapıldığını” bildirdi.

Depremin ikinci kez vurduğu Van’la ilgili CHP, “Afet bölgesi ilan edilmesi” teklifi getirirken hükümet kanadından kentin afet bölgesi ilan edilmemesinin altında teknik bazı gerekçelerin yattığı açıklaması geldi.

Afet bölgelerinde yapılacak yapılar hakkında yönetmelikteki “Afet bölgesi olduğu kararname ile tespit ve ilan edilen yerlerde bina yapılamaz ve mevcut binalar onarılamaz” gibi bazı teknik hükümlere dikkat çeken ve uygulamanın oldukça katı olduğunun altını çizen Başbakanlık yetkilileri “1 milyonluk şehirde depremden etkilenen 100 bin kişi. Ancak siz burada afet bölgesi ilan ederseniz 900 bin kişinin hayatını da olumsuz etkilemiş olursunuz. En basitinden buraya en ufak bir çivi çakılması bile söz konusu olamaz” bilgisini verdi. Başbakanlık yetkilileri, Van’ın afet bölgesi ilan edilmediğini ancak Bakanlar Kurulu kararı ile her türlü yardım ve desteğin yapıldığını bildirdi.

AFET BÖLGESİ OLURSA

Mevzuata göre afet bölgesi ilan edilen bölgelerde tüm maddi kayıpları devlet ödüyor; sağlık gibi hizmetlerin ücretsiz karşılanması, kamu personeline yolluk, harcırah, avans ödenmesi gerekiyor. Afet bölgesi ilanının avantajları şöyle: I Bölgedeki ordu birlikleri, kendilerinden istenecek yardımları yapmakla zorunlu tutulacak. I Devlet hastaneleri ve askeri hastanelerde bulunanlara parasız bakılacak.

* Yapılardaki hasarı tespit etmek üzere ilgili bakanlık görevlendirilecek.

* Binaların yıktırılması ya da boşaltılması gereken hallerde bu durum mal sahibine bildirilecek. Mal sahibinin bu karara üç gün içinde itiraz etme hakkı bulunacak.

* Hazırlanan hasar tespit raporlarına 30 günlük itiraz hakkı bulunacak. Hasar görmüş binaların tamiri yapılıncaya kadar içine girilmesine izin verilmeyecek.

* 1 yıl içinde tamir ettirilmeyen binalar yıkılacak.

* Afet bölgelerinde fen kurullarınca tehlikeli görülen yerler yapı ve ikamet için yasaklanacak. I İmar planının değiştirilmesi gereken yerlerde, planlar 5 ay içinde yaptırılacak. İzin verilen geçici baraka inşaatının 1 yıl içinde yıkılması zorunlu olacak.

* Afetzedelerin taşınmasını gerektirecek durumlarda giderler bakanlık tarafından karşılanacak.

İLAN NEDENLERİ

* Hane sayısı 100’den az olan yerlerde konutların 1/10’unun, nüfusu 50 binden az olan il ve ilçelerde en az 50 binanın, nüfusu 15 binden fazla olan il ve ilçelerin mahalle teşkil eden kesimlerinde en az 10 binanın yıkılması veya onarımı mümkün olmayacak derecede ağır hasar görmesi,

* Afet sebebiyle ölü veya ağır yaralıların bulunması,

* Tarım ürünlerinden en az 1/3’ünün zarar görmüş olması,

* Yol, su, elektrik, kanalizasyon gibi tesislerin kullanılmayacak veya çalışamayacak derecede hasar görmesi,

*Ulaşım imkânlarının çok sınırlı olması.

‘Afet bölgesi ilan edilmesi çok zor, riskli’

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar bir bölgenin afet bölgesi ilan edilmesinin çok zor, riskli bir iş olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bakanlar Kurulu’yla afet bölgesi ilan edilmesi durumunda tamamen şehrin boşaltılması gerekir. Bu, tüm Türkiye’yi ilgilendiren ciddi durumdur. Van’da ve Erciş’te hayat sürüyor. Van’da oylama yapsak, belki yüzde 1015’i isteyecek, yüzde 85’i istemeyecek. Van’ın ilçelerle birlikte bir milyona yakın nüfusu var. Deprem psikolojisi farklı. Bir milyon ne derse anlayışla karşılarız. Yeni bir Van kuracağız. Van’daki insanlarımızı, ev sahibi yapacağız. Bunu devletin kucaklama duygusuyla yapacağız. 100 bin hanenin ön hasar tespiti yapıldı. Afetler olabilir. Bütün dünyada olabiliyor. Japonya’da yıllar önce 6 şiddetinde deprem olunca, 3040 bin kişi ölüyordu, tsunami oldu yine öldü. Biz en doğrusunu, en dayanıklısını yapacağız, buna gücümüz var.’’

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem