Ülkemizi Bekleyen Tehlikeler

Karadeniz Çevrecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Kuri, Türkiye'nin, küresel ısınmanın, özellikle su kaynaklarının zayıflaması, orman yangınları, kuraklık ve çölleşme ile bunlara bağlı ekolojik bozulmalar gibi öngörülen olumsuz yönlerinden etkile

Ülkemizi Bekleyen Tehlikeler

Karadeniz Çevrecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Kuri, Türkiye'nin, küresel ısınmanın, özellikle su kaynaklarının zayıflaması, orman yangınları, kuraklık ve çölleşme ile bunlara bağlı ekolojik bozulmalar gibi öngörülen olumsuz yönlerinden etkileneceğini söyledi.

Kuri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliğinin etkilerinin yalnız küresel olmadığı gibi bunlarla da sınırlı bulunmadığını ifade etti.

Geçmişteki iklim değişikliklerinde olduğu gibi bölgesel ve zamansal farklılıklar oluşabileceğini belirten Kuri, ''Örneğin, gelecekte dünyanın bazı bölgelerinde kasırgalar, kuvvetli yağışlar ile onlara bağlı seller ve taşkınlar gibi meteorolojik afetlerin şiddetlerinde ve sıklıklarında artışlar olurken, bazı bölgelerinde uzun süreli ve şiddetli kuraklıklar ve bunlarla ilişkili yaygın çölleşme olayları daha fazla etkili olabilecektir'' dedi.

Türkiye'nin, subtropikal kuşakta kıtaların batı bölümünde oluşan ve Akdeniz iklimi olarak adlandırılan büyük bir iklim bölgesinde yer aldığını dile getiren Kuri, şöyle devam etti:
''Üç yanı denizlerle çevrili ve ortalama yüksekliği yaklaşık 1100 metre olan Türkiye'de, birçok alt iklim tipi belirmiştir. İklim tiplerindeki bu çeşitlilik, Türkiye'nin yıl boyunca, polar ve tropikal kuşaklardan kaynaklanan çeşitli basınç sistemleri ve hava tiplerinin etki alanına giren bir geçiş bölgesi üzerinde yer almasıyla bağlantılıdır. Buna, topoğrafik özelliklerinin karmaşıklığı ve kısa mesafelerde değişme eğiliminde olması gibi fiziki coğrafya etmenleri de eklenebilir.''

Türkiye, küresel ısınmanın, özellikle su kaynaklarının zayıflaması, orman yangınları, kuraklık ve çölleşme ile bunlara bağlı ekolojik bozulmalar gibi öngörülen olumsuz yönlerinden etkileneceğini kaydeden Kuri, Türkiye'nin, küresel ısınmanın potansiyel etkileri açısından risk grubu ülkeler arasında olduğunu söyledi.

-TÜRKİYE'Yİ BEKLEYEN TEHLİKELER-

Kenan Kuri, atmosferdeki sera gazı birikimlerinin artışına bağlı olarak Türkiye'de gelecek yıllarda gerçekleşebilecek bir iklim değişikliğinin, neden olabileceği çevresel ve sosyoekonomik etkiler konusunda ise şunları kaydetti:
''Sıcak ve kurak devrenin uzunluğundaki ve şiddetindeki artışa bağlı olarak, orman yangınlarının frekansı, etki alanı ve süresi artabilir, iklim kuşakları, yerkürenin jeolojik geçmişinde olduğu gibi, ekvatordan kutuplara doğru yüzlerce kilometre kayabilecek ve bunun sonucunda da Türkiye, bugün Ortadoğu'da ve Kuzey Afrika'da egemen olan daha sıcak ve kurak bir iklim kuşağının etkisinde kalabilecektir. İklim kuşaklarındaki bu kaymaya uyum gösteremeyen fauna ve flora yok olacaktır. Doğal karasal ekosistemler ve tarımsal üretim sistemleri, zararlılardaki ve hastalıklardaki artışlardan zarar görebileceklerdir. Hassas dağ ve vadi-kanyon ekosistemleri üzerindeki insan baskısı artacaktır.''

Türkiye'nin kurak ve yarı kurak alanlarındaki, özellikle kentlerdeki su kaynakları sorunlarına yenilerinin ekleneceğini, tarımsal ve içme amaçlı su gereksiniminin daha da artabileceğini belirten Kuri, ısı artışına bağlı olarak havalandırma ve soğutma amaçlı enerji tüketiminin artacağını, su varlığındaki değişiklikten ve ısı stresinden kaynaklanan enfeksiyonların aracağını kaydetti.
Kenan Kuri, iklim değişikliğinin, Türkiye'nin özellikle çölleşme tehdidi altındaki yarı kurak ve yarı nemli bölgelerinde, ormancılık ve su kaynakları açısından olumsuz etkilere de yol açabileceğini ifade ederek, ''Son yıllarda Türkiye ormanlarında artış kaydeden toplu ağaç kurumaları ve zararlı böcek salgınları gibi afetlerin birincil nedeninin, kuraklık, hava kirliliği ve asit yağmurları olduğuna dair kuvvetli bulgulara rastlanmıştır. Yalnız 1993-94 yılları arasında yaklaşık 2 milyon metreküp ağaç serveti böcek yıkımı nedeniyle kesilmiştir'' dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem