Uçaklarda o uygulama sona mı eriyor?

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, uçakta alkol kullanımına bağlı meydana gelen olumsuz olay ve şikâyetlerin artması üzerine alkol servisi konusunun masaya yatırılmasına karar verdi.Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, Mart ayında Kanada'nın Montr

Uçaklarda o uygulama sona mı eriyor?

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, uçakta alkol kullanımına bağlı meydana gelen olumsuz olay ve şikâyetlerin artması üzerine alkol servisi konusunun masaya yatırılmasına karar verdi.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, Mart ayında Kanada'nın Montreal kentinde düzenleneceği toplantıda uçaklarda alkol servisi konusunu masaya yatıracak.

Dünyadaki birçok havayolu şirketinden ve çok sayıda yolcudan konuyla ilgili şikâyet gelirken alkol kullanımına bağlı olarak meydana gelen olumsuz durumların da arttığına dikkat çekiliyor. Geçtiğimiz ay İskoçya'nın Glasgow kentinden İspanya'daki Ibıza Adaları'na uçuş yapan bir uçakta sarhoş olan bir yolcunun diğer yolcuları önce rahatsız etmesi ardından da saldırmaya başlaması üzerine uçak acil iniş yapmak zorunda kaldı.

Uçak görevlileri alkol tüketen yolcuların uçakta çok sıkıntı çıkarttıklarını, kendilerini sözlü ve fiziksel olarak taciz ettiklerini belirtiyor. Kaptanlar ise özellikle uzun mesafeli uçuşlarda sarhoş olan yolcuların potansiyel bir tehlike olarak görüldüğünü ifade ediyor. Uçağın temizliğini ve diğer yolcuların rahatını hiçe sayan sarhoş yolcular için kabin ekibinin çok fazla yapabileceği bir şey yok. Her ne kadar kelepçelemek gibi yetkileri olsa da yaşanan sıkıntıların alkol servisinin durdurulmasıyla aşılabileceği kanaati hâkim.

63'TE SERBEST BIRAKILDI

Yapılan bir araştırmaya göre 2007'den bu yana uçaklarda alkol tüketimine bağlı olarak tam 15 bin vaka yaşandı. 1963'te Japonya'nın başkenti Tokyo'da alınan uluslararası bir kararla alkol servisini serbest bırakan kararın değişmesi yönünde talepler artıyor. Uzmanlar ise uçakta yolcuların hareket alanlarının kısıtlı olmasının ve uzun uçuşlarda sıkılmalarının stresi artırdığını, alkol kullanılması halinde ise bu stresin saldırganlığa dönüşebildiğini belirtiyor. Bunun engellenmesi için 1963'te alınan kararın değiştirilmesi veya üzerinde düzeltmeler yapılarak alkol servisinin sınırlandırılması ya da her uçuşta yapılmaması gibi yenilikler getirilmesi öneriliyor. Hava Taşımacılığı Birliği ise tüm bu şikâyet ve önerileri dikkate alarak Montreal'deki toplantıda meseleyi görüşmeye hazırlanıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler