Üç kafadar geri döndü!

Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı Altınova beldesinde geçtiğimiz cumartesi günü sahilde buldukları minik bir fiber sandal ve içinde bulunan tek kürekle Ege Denizi'ne açılan üç ilköğretim öğrencisi genç, aniden fırtınanın patlamasıyla Yunanistan'ın Midil

Üç kafadar geri döndü!

Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı Altınova beldesinde geçtiğimiz cumartesi günü sahilde buldukları minik bir fiber sandal ve içinde bulunan tek kürekle Ege Denizi'ne açılan üç ilköğretim öğrencisi genç, aniden fırtınanın patlamasıyla Yunanistan'ın Midilli Adası'na sürüklendi.

Geriye dönmek için çaba harcayan üç kafadarın küreklerinin kırılmasıyla bu çabaları boşa çıktı. Akıntının etkisiyle saatlerce denize aç ve susuz kalıp, Midilli'ye yakın bir noktada fırtınanın etkisiyle alabora olan teknelerinden sahile kadar saatlerce yüzmek zorunda kalan, Ege Denizi'nin ortasında 7 saat boyunca kulaç atan ilköğretim okulu öğrencileri İhsan Yavuz (16), Mehmet Oğuz Akgül (15) ve Aykut Yücel (16), sonunda Yunanistan'ın Midilli Adası'na çıkmayı başardı. Sahile çıkmayı başaran bitkin ve yorgun çocuklara ilk müdahaleyi Midilli adasındaki bir aile yaptı. Bir süre dinlenip toparlayan çocuklar daha sonra Yunan Sahil Güvenlik birimlerine teslim edildi.

Yunan Sahil Güvenlik ekipleri tarafından gözaltına alınan üç kafadar, hemen Midilli'deki bir hastaneye kaldırıldı. Saatlerce aç ve susuz kalıp, güneş altında kalan çocuklarda, Midilli sahiline yakın noktada bindikleri minik sandalın alabora olması nedeniyle saatlerce yüzmek zorunda kaldıkları için sağlık sorunları baş gösterdi. Çocuklar hastanede tedavi görürken, diğer yandan da aileleri çocuklarını teslim alabilmek için mücadeleye başladı.

Ekonomik durumları yeterli olmayan aileler Ayvalık, Altınova belediyeleriyle, Ayvalık Kaymakamlığı'ndan destek istedi. Ayvalık ile Midilli arasında sürekli sefer düzenleyen bir firmanın sahibi olan Eşref Jale'nin de çocukların ailelerinin ekonomik olumsuzlukları nedeniyle kendi cebinden avukat tutarak destek vermesiyle dün Midilli'de mahkemeye çıkarılan çocukların, Yunan mahkemesi tarafından 'hava muhalefeti nedeniyle uluslararası sulardan ülkelerine girdiği' kararı çıkınca, çocukları teslim almak üzere çocuklardan İhsan Yavuz'un annesi Sema Yavuz dün akşam Midilli'ye giderek, diğer ailelerden aldığı vekaletname ile üç çocuğu Yunan makamlarından teslim aldı.

Bu sabah saat 10.30'da Yunanistan'ın Midilli adasından Ayvalık'a gelen bir feribota bindirilen çocuklar ve Sema Yavuz, Ayvalık Liman ve Gümrük Kapısı'nda Aykut Yücel ve Mehmet Oğuz Akgül'ün ailelerinin yanı sıra Altınova Belediye Başkanı Asım Sürer, Ayvalık İlçe Emniyet Müdürü Sinan Tuncel ve kalabalık bir basın ordusu tarafından karşılandı.

Çocuklarla beraber karaya çıktığı anda diğer turistlerin arasından basını atlatmaya çalışan Sema Yavuz, çocuklar İhsan Yavuz ve Aykut Yücel basına açıklama yapmazken, üç kafadardan sadece Mehmet Oğuz Akgül soruları yanıtladı.

Akgül, 6 gün önce üç arkadaş Altınova sahilinde eski ve tabanı delik bir tekne ile oyun amaçlı denize açıldıklarını, karadan 15-20 metre açıldıkları sırada patlayan fırtına nedeniyle kontrollerini kaybederek Yunanistan'ın Midilli adasına doğru sürüklendiklerini anlattı. Mehmet Oğuz Akgül, Midilli sahilindeki evleri minik de olsa görmeye başladıkları anda aniden büyük bir dalganın teknelerini alabora etmesiyle kıyıya doğru yüzmeye başladıklarını belirterek, saatlerce suyun içerisinde kaldıkları için kendi hayatlarından umudu kestikleri sırada dalgaların arasında gördükleri bir deniz fenerinin yeniden hayata sıkı sıkıya tutunmalarına neden olduğunu ve bu enerjiyle Midilli kıyısına ulaşmayı başardıklarını kaydetti.

Yunanistan'a ait Midilli adasındaki yetkililerin kendilerine zor kullanıp kullanmadığı ile ilgili sorularımı zı yanıtlayan Mehmet Oğuz Akgül, Yunan makamlarının, kazazede olduklarını anladıkları andan itibaren kendilerine çok iyi davrandığını ve bu yüzden onlara teşekkürü bir borç bildiklerini anlattı. Ayvalık gümrüğüne döndüklerinde çocukların ifadesini alan polis, daha sonra çocukları serbest bıraktı.

3 çocuk, gümrük binasının kapısı önünde bekleyen gazetecileri atlatmak için arka kapıdan salıverildi.

Üç kafadarın sağlık durumlarının iyi olduğu gözlendi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem