"Türkler göçebe değildir"

Uluslararası tanınırlığa sahip Türkolog Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz KTÜ’de konuştu.

"Türkler göçebe değildir"

Karadeniz Teknik Üniversitesinde “Orhun’dan Anadolu’ya Türk İzleri” konulu konferans düzenlendi. KTÜ Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün Prof. Dr. Hikmet Öksüz Konferans Salonunda düzenlediği ve uluslararası tanınırlığa sahip bir Türkolog olan Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz’ın konuşmacı olduğu konferansa yoğun ilgi gösterildi. 


EN ESKİ TÜRK OKULLARINI ANLATTI

Çok sayıda akademisyen ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen konferansta konuşan Prof. Dr. Alyılmaz Türklerin kadim geçmişlerini kendi çalışmaları üzerinden anlatarak katılımcıları Anadolu’dan Türklerin en eski toprakları olan Orhun’a doğru yolculuğa çıkardı. Türklerin köklü bir medeniyete sahip olduklarını, yazıyı birçok milletten önce kullandıklarını, yüzlerce yıl önce okul açtıklarını belgeleriyle kanıtlayan Alyılmaz “Türkler yazıyı en eski kullanan milletlerden biridir. Eski dönemlerde yalnızca taşlara değil her türlü nesne üzerine yazılarını yazmışlardır. Araştırmalar sonucu ortaya çıkan Türklere ait okullar mevcuttur. Burada örgün eğitim yapılmıştır. Bu okullar daha sonra Selçuklu ve Osmanlı dönemlerindeki medreselerin temelini teşkil etmiştir.” dedi.



TÜRKLER GÖÇEBE DEĞİLDİ…

Türklere ait kadim kentlerden de söz eden Prof. Dr. Alyılmaz konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkler kurdukları kentlerde hayvancılıkla uğraştılar. Halı dokudular ve bu halılara kültürlerini nakşettiler. Yerleşik olmayan insanlar halı dokuyabilir mi hiç? Atın üstünde halı dokunduğunu gördünüz mü? Kır yaşamı yok mu? Var, elbette. Hepimiz yaylalara çıkıyoruz. Otlakların durumuna göre yaylalara çıkıyoruz. Bugün hâlâ yerleşik yaşam devam ederken kır yaşamı da devam ediyor. Yaylalara otlak aramak için çıkıyorlar ama bu bizim kentimizin olmadığı anlamına gelmez. Gök Türk, Uygur dönemlerinde 100’e yakın kentimiz var. Bu kentlerimiz yalnızca Türk kaynaklarında değil Çin, İran, Soğd, Hint kaynaklarında da geçiyor.”



AK PİRAMİTLER TÜRKLERE AİTTİR

Kamuoyunda sıklıkla tartışılan “ak piramitler” konusuna da değinen Alyılmaz “Evet, beyaz piramitler var. Bugün Çin sınırında bulunan bu piramitler o dönemlerde Türk sınırları içindeydi. Bu piramitler bir Türk topluluğu olan Tangutlara aittir. Bu piramitler kerpiçten yapıldığı için de beyaz oluyor ve bu nedenle beyaz piramit biçiminde adlandırılıyor. Bu piramitlerdeki arkeolojik eserler piramitlerin Türklere ait olduğunu kanıtlıyor.” diye konuştu. Alyılmaz Orta Asya’daki Türk yapılarının Anadolu’ya da taşındığını fotoğraflarla gösterdiği sunumunun bir bölümünde ayrıca Anıtkabir’in de aynı şekilde Türklere ait eski dönemlerdeki anıt mezarların bir benzerinin olduğunu açıkladı.

Konferansın sonunda Prof. Dr. Alyılmaz’a KTÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. A. Mevhibe Coşar tarafından plaket takdim edildi. Alyılmaz konferansın ardından “Orhun Yazıtları Üzerine İpek Yolu Kavşağının Ölümsüzlük Eserleri” ve “Gobustan'ın Gizemi-Kıpçaklara Giden Yol” gibi prestij eserlerini imzaladı.



HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler