TİMBİR’den İsrail’e Gazeteci tepkisi: “Neden rahatsız oldunuz?”
İsrail’in başkenti Tel Aviv’de sıcak gelişmeleri takip eden CNN Türk muhabiri Emrah Çakmak ile kameraman Halil Kahraman, İsrail güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı. Görev başındaki gazetecilerin alıkonulması, Türkiye’deki medya kuruluşları ve meslek örgütleri nezdinde büyük yankı uyandırdı. Olayın duyulmasının ardından birçok kurumdan peş peşe kınama mesajları yayımlandı.
TİMBİR'den Sert Tepki
Konuyla ilgili bir açıklama da Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) tarafından yapıldı. Birliğin resmi sosyal medya hesapları üzerinden paylaşılan duyuruda, basın mensuplarının hedef alınmasının kabul edilemez olduğu vurgulandı. TİMBİR, gazetecilerin sadece mesleki faaliyetlerini yürüttüklerinin altını çizdi.
"Neden Rahat sız Oldunuz?"
Yapılan açıklamada, gözaltı kararının basın özgürlüğüne bir darbe olduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
“Gazetecilik mesleğini icra eden arkadaşlarımız CNNTÜRK muhabiri Emrah Çakmak ve kameraman Halil Kahraman Tel Aviv, İsrail’de gözaltına alındı. Neden rahatsız oldunuz? Meslektaşlarımızın acilen serbest bırakılmasını bekliyoruz.”
Meslek Örgütleri Süreci Takip Ediyor
İsrail makamlarının Türk gazetecileri neden gözaltına aldığına dair henüz resmi bir gerekçe sunulmadığı öğrenildi. Bölgede zor şartlar altında görev yapan basın mensuplarının can güvenliği ve çalışma özgürlüğü için uluslararası basın örgütlerinin de devreye girmesi bekleniyor. Türkiye'deki basın kuruluşları, meslektaşlarının bir an önce serbest bırakılması için çağrılarını sürdürüyor.
Kaynak:BHA