Türkiye'ye talih kuşu kondu

Türkiye'nin kı­ta sa­han­lı­ğı için­de­ki Do­ğu Ak­de­niz ve Ka­ra­de­ni­z’­de bol­ca bu­lun­du­ğu tah­min edi­len Me­tan Hid­rat ga­zı ile il­gi­li Al­man Po­se­idon ge­mi­si araş­tır­ma yap­mak üze­re yo­la çık­tı.Do­kuz Ey­lül Üni­ver­si­te­si De­niz B

Türkiye'ye talih kuşu kondu

Türkiye'nin kı­ta sa­han­lı­ğı için­de­ki Do­ğu Ak­de­niz ve Ka­ra­de­ni­z’­de bol­ca bu­lun­du­ğu tah­min edi­len Me­tan Hid­rat ga­zı ile il­gi­li Al­man Po­se­idon ge­mi­si araş­tır­ma yap­mak üze­re yo­la çık­tı.
Do­kuz Ey­lül Üni­ver­si­te­si De­niz Bi­lim­le­ri ve Tek­no­lo­ji Ens­ti­tü­sü­'n­den Prof. Dr. Gü­nay Çif­çi, Av­ru­pa Bir­li­ği ül­ke­le­ri­nin me­tan hid­rat ga­zı ile il­gi­li ge­çen ay Brük­se­l'­de top­lan­tı yap­tı­ğı­nı ha­tır­la­ta­rak, "1 met­re­küp ka­tı hal­de­ki me­tan hid­rat ga­zı 164 met­re­küp gaz içe­ri­yor. Tür­ki­ye­'nin bu ga­zı kul­la­nı­lır ha­le ge­tir­me­si ha­lin­de ener­ji ih­ti­ya­cı yük­sek oran­da aza­la­cak­tı­r" de­di.

Araş­tır­ma 4 haf­ta sü­re­cek

Al­man­ya­'da­ki Bre­men Üni­ver­si­te­si De­niz Bi­lim­le­ri Araş­tır­ma Mer­ke­zi (MA­RUM), Po­se­idon isim­li araş­tır­ma ge­mi­siy­le Ak­de­ni­z'­de 4 haf­ta sü­re­ce araş­tır­ma ge­zi­si­ne çık­tı. Gü­nay Çif­çi, me­tan hid­rat ga­zı­nı, do­ğal­ga­zın buz kris­tal­le­ri ve ka­tı hal­de­ki şek­li ola­rak açık­la­ya­rak, dün­ya­da ‘ya­nan bu­z' ola­rak bi­lin­di­ği­ni söy­le­di.

Petrol ve doğalgazın habercisi

"Me­tan hid­rat ga­zı­nın bu­lun­ma­sı, de­rin­ler­de do­ğal­gaz ve pet­ro­lün var­lı­ğı­na da iyi bir işa­re­t" di­yen Çif­çi, de­niz­de ya­pı­lan pet­rol, do­ğal­gaz amaç­lı ça­lış­ma­lar­da bir tek ku­yu­nun ma­li­ye­ti­nin 200 mil­yon do­lar ci­va­rın­da ol­du­ğu­nu be­lir­te­rek, pet­rol şir­ket­le­ri­nin bu ko­nu­da ya­tı­rım­la­rı ol­du­ğu­nu da söz­le­ri­ne ek­le­di.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler